Uručene diplome polaznicima Pravne klinike

Desetu Međunarodno-pravnu kliniku pohađalo je 16 studenata specijalističkih studija, koji su na kraju kursa polagali i obavezan završni ispit
94 pregleda 1 komentar(a)
UNHCR, Foto: UNHCR
UNHCR, Foto: UNHCR
Ažurirano: 25.06.2015. 16:55h

Polaznicima desete generacije Međunarodno-pravne klinike, koja je organizovana u ljetnjem semestru akademske 2014/15. godine, danas su uručene diplome, saopšteno je iz predstavništva UNHCR u Crnoj Gori.

Međunarodno-pravna klinika je jednosemestralni kurs koji se od 2007. godine izvodi na Pravnom fakultetu u saradnji sa Predstavništvom UNHCR u Crnoj Gori, a njegov cilj je unaprjeđenje znanja studenata specijalističkih studija o pitanjima iz domena izbjegličkog prava i međunarodne zaštite.

Predstavnik UNHCR-a u Crnoj Gori Mustafa Server Čajlan je, uručujući diplome, podsjetio da je raseljeništvo u svijetu poprimilo nezapamćene razmjere i naglasio da svi moramo imati razumijevanja za one bježe od sukoba i progona.

„Od suštinske je važnosti da se izbjeglice uvaže kao ljudi kojima je potrebna pomoć i da se svima njima pruži adekvatna zaštita i tretman, kako u svijetu, tako i u Crnoj Gori“, rekao je Čajlan.

Prema riječima Ivane Jelić, profesorice međunarodnog prava na Pravnom fakultetu, studenti su imali priliku da steknu praktična znanja i iskustva kroz analize međunarodnih i domaćih pravnih dokumenata, studija slučaja, kao i putem simulacija procedure utvrđivanja statusa izbjeglice.

„Ovogodišnja pravna klinika bila je dodatno oplemenjena sadržajima koje su nametale okolnosti izazvane povećanim brojem izbjeglica i tražilaca azila u svijetu i kod nas. Veoma sam ponosna na svoje studente, a ovaj kurs je još jedan dokaz odlične saradnje koju Pravni fakultet ima sa Predstavništvom UNHCR-a“, kazala je Jelić, koja je ujedno i koordinator Pravne klinike iz oblasti međunarodnog prava.

Desetu Međunarodno-pravnu kliniku pohađalo je 16 studenata specijalističkih studija, koji su na kraju kursa polagali i obavezan završni ispit.

Bonus video: