Havarija u nikšićkoj Željezari, nema stradalih

„Na toj peći su radili radnici koji su dobili otkaz i sada rade lica koja nijesu dovoljno stručna za taj posao. Nije njihova krivica nego poslodavca koji ih je zaposlio.“, kazali su „Vijestima“ iz Sindikata
133 pregleda 19 komentar(a)
Željezara Nikšić, Foto: Arhiva Vijesti
Željezara Nikšić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 25.06.2015. 06:55h

U toku noći došlo je do havarije u nikšićkoj željezari Toščelik u kojoj niko nije stradao. Progorela je nova peć u Čeličani, tako da će radovi na njoj biti obustavljeni u narednom periodu.

„Na toj peći su radili radnici koji su dobili otkaz i sada rade lica koja nijesu dovoljno stručna za taj posao. Nije njihova krivica nego poslodavca koji ih je zaposlio. Zbog nestručnosti su se ovog mjeseca već dešavale manje havarije, a sada je peć progorela“, kazali su „Vijestima“ iz Sindikata.

Prema njihovim riječima, pomenuta havarija je samo još jedan dokaz da na svim poslovima moraju da rade stručno osposobljeni ljudi kako se takve i slične havarije ne bi dešavale.

Iz Toščelika je u maju otpušteno 12 radnika, ali je protiv dvojice, koji su stekli uslov za penziju, postupak povučen. Otpušteni radnici, od kojih su petorica imala rješenje za stalno, prema njihovim i tvrdnjama Sindikata otkaz su dobili jer zbog psihičke i fizičke iscrpljenosti nijesu mogli da prihvate poziv da sporne večeri odrade treću smjenu. Iako je ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević na sjednici Skupštine Crne Gore kazala da će deset otpuštenih radnika nikšićke željezare Toščelik biti vraćeno na posao, to se još nije dogodilo.

„Već deset dana pokušavamo da zakažemo sastanak sa ministarkom rada i socijalnog staranja kako bi saznali dokle se stiglo sa vraćanjem otpuštenih radnika na posao, ali ona se ne javlja iako je pred svim poslanicima i javnošću Crne Gore kazala da će radnici biti vraćeni na posao“, kazali su iz Sindikata.

Prije dvije sedmice su o povratku na posao otpuštenih radnika sa upravom Toščelika razgovarali Kovačević i predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović i prema informacijama “Vijesti” poslovodstvo je ostalo “čvrsto u namjeri da povlačenja otkaza neće biti”.

Zbog nezakonitog zapošljavanja 18 lica. Inspekcija rada kaznila je Toščelik Nikšić sa 2.200 eura, zbog uvođenja prekovremenog rada suprotno zakonu izrečena je kazna od 2.200, dok su za neadekvatnu zaštitu na radu kažnjeni sa 1.060 eura. Ukupna kazna za poslodavca bivše Željezare je 5.460 eura. Inspekcija je kontrolu sprovela na osnovu inicijative Sindikalne organizacije DOO „Toščelik Nikšić” i po pojedinačnim zahtjevima zaposlenih. U Toščeliku je ove godine bilo devet povreda na radu.

Turska kompanija preuzela je nikšićku Željezaru u junu 2012. godine.

Bonus video: