Vojvodić: Radović dao bogat doprinos razvoju visokog obrazovanja

Vojvodić je kazala da častan životni put i profesionalni i naučni opus Radovića ostaju unutar okvira uzornih nacionalnih sjećanja i vrijedna istorijska baština Univerziteta Crne Gore
100 pregleda 4 komentar(a)
Institut Konfucije, Radmila Vojvodić, Foto: Boris Pejović
Institut Konfucije, Radmila Vojvodić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.06.2015. 17:16h

Nekadašnji rektor Univerziteta Crne Gore, Miljan Radović, dao je bogat doprinos za razvoj visokog obrazovanja i crnogorskoj nevelikoj, ali postojanoj univerzitetskoj tradiciji, poručeno je danas na komemoraciji povodom njegove smrti.

Rektorka Univerziteta Radmila Vojvodić podsjetila je na važne trenutke razvoja te visokoobrazovne ustanove za vrijeme mandata Radovića, kao i na njegov bogati naučni rad.

"Sa zahvalnošću se sjećamo bogatog doprinosa koji je Miljan Radović dao za razvoj visokog obrazovanja i našoj nevelikoj, ali postojanoj univerzitetskoj tradiciji", kazala je Vojvodić.

Ona je rekla da Radović pripada zlatnoj generaciji crnogorskih pregalaca prošlog vijeka – i to vremena plodnog i snažnog razvoja socijalističkog crnogorskog društva – generaciji intelektualaca socijalističkog kova, "čije ideale ako i ne dijelite, možete mjeriti vrijednim učincima u crnogorskom društvu i dandanas – i neizostavno ih morate cijeniti".

Vojvodić je kazala da častan životni put i profesionalni i naučni opus Radovića ostaju unutar okvira uzornih nacionalnih sjećanja i vrijedna istorijska baština Univerziteta Crne Gore.

Radović je od 1982. do 1986. godine bio član Predsjedništva Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije, a od 1986. do 1989. godine obavljao je dužnost predsjednika Centralnog komiteta Saveza komunista Crne Gore.

Nekadašnji predsjednik Predsjedništva SR Crne Gore Radivoje Brajović, kazao je da je Radović ostvarivanju velikih ideja i ciljeva socijalizma, slobode i humanizma posvetio veliki dio svog života i stvaralaštva.

"Dobro je znao da se i visoki ciljevi, ideje i principi provjeravaju kroz život, kroz to koliko doprinose boljem i srećnijem životu ljudi", naveo je Brajović.

Dekanica Fakulteta za turizam i hotelijerstvo Đurđica Perović kazala je da dorinos koji je Radović dao u valorizaciji turističkih potencijala Crne Gore, prije svega njenog sjevernog dijela i nacionalnih parkova, nemjerljiva.

"Način na koji je obavljao svoje dužnosti, iako u poslednjim godinama narušenog zdravlja, predstavlja uzor za sve nas", rekla je Perović.

Sa crnogorskog Univerziteta podsjetili su da period od 1978. do 1982.godine, kada je Radović obavljao funkciju rektora, predstavlja značajnu etapu unapređenja visokog obrazovanja u Crnoj Gori.

"Podjelom Tehničkog fakulteta dovršeno je formiranje Elektrotehničkog, Metalurškog i Mašinskog fakulteta. Iste, 1978.godine, osnovana je i Univerzitetska biblioteka, a godinu kasnije Institut za strane jezike. Naredne godine je osnovan Građevinski fakultet, a o doprinosu crnogorskoj kulturi svjedoči osnivanje Kulturološkog fakulteta na Cetinju i Muzičke akademije u Podgorici", kaže se u saopštenju.

Tada je osnovan i Institut za matematiku i fiziku, iz Više pomorske škole razvio se Fakultet za pomorstvo, osnovana je i Viša fizioterapeutska škola.

U tom periodu je na Univerzitetu "Veljko Vlahović" studiralo oko 16 hiljada studenata.

Bonus video: