Popović: I dalje ćemo hljeb plaćati po istoj cijeni

Popović navodi i da najavljene mjere Vlade imaju populistički karakter, a ne i svrsishodni
6 komentar(a)
hljeb, Foto: Vesko Belojević
hljeb, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 24.06.2015. 14:12h

Pojeftinjenje vekne hljeba u iznosu od “čitavog” jednog centa, prevedeno na našu realnost, znači da ćemo taj hljeb i dalje plaćati pedeset centi, jer ćemo opraštati prodavcima kusur od jednog centa, smatra generalni sekretar Pozitivne Srđa Popović.

Sa druge strane, očekuju, istim najavljenim mjerama Vlade, povećanje PDV-a na neke “određene grupe proizvoda i usluga“ od oko 42,9% , a koji imaju znatno veću osnovnu cijenu od životnih namirnica, pa ćemo to poskupljenje, smatraju u Potitivnoj, za razliku od pomenutog pojeftinjenja, dobro osjetiti na našoj koži.

"Smanjenje stope poreza na dodatu vrijednost (PDV) na osnovne životne namirnice je svakako sama po sebi dobrodošla, ali samo i jedino u slučaju ako to bude imalo i realnog efekta na svakodnevni život i standard građana Crne Gore. Matematički gledano, najavljeno smanjenje PDV-a na ove namirnice iznosi oko 28,6% (PDV se smanjuje sa 7 na 5 odsto ). Primijenjeno na osnovnu cijenu ovih proizvoda koja je po prirodi stvari niska i nalazi se unutar jednog eura, dobijamo veoma mali, gotovo simboličan iznos pojeftinjenja pomenutih proizvoda", navodi se u saopštenju.

"Vidjeli smo da se npr. u slučaju vekne hljeba od 50 centi radi o pojeftinjenju od „čitavog“ jednog centa. To, prevedeno na našu realnost, znači da ćemo taj hljeb i dalje plaćati 50 centi i opraštati prodavcima kusur od jednog centa. Sa druge strane, očekuje se, istim najavljenim mjerama Vlade, povećanje PDV-a na neke “određene grupe proizvoda i usluga“ od oko 42,9% (PDV se povećava sa 7 na 10 odsto). Potpuno je za očekivati da ti proizvodi i usluge imaju znatno veću osnovnu cijenu od životnih namirnica, pa ćemo to poskupljenje, za razliku od malo prije pomenutog pojeftinjenja, dobro osjetiti na našoj koži", dodaje se.

Popović navodi i da najavljene mjere Vlade imaju populistički karakter, a ne i svrsishodni, kada su u pitanju osnovne životne namirnice, "ali ćemo kako stvari stoje i te kako dobro osjetiti realnost poskupljenja stope PDV-a na one životne usluge i proizvode koji će tim mjerama sloviti kao luksuz".

"Ako na ovo dodamo sad već legendarnih sedam centi na litar životnog energenta “luksuza” ili kriznog poreza na plate koga plaćaju u ovom ili onom (a nikad ispod 9%) iznosu svi građani, skoro pune četiri godine, ostaje nam da ponudimo konstruktivan predlog Vladi, a to je da ukine ove poreze koji zaista građanima Crne Gore otežavaju život, pa neće morati da poseže za umenjenjem cijene hljeba za “čitavi” jedan cent, koji je , kako stvari stoje, na kraju i častimo", zaključuje se.

Bonus video: