Euromost: Iselilo se 5.620 građana, Vlada i Skupština i dalje ćute

“Možda i za Vladu i za Skupštinu još nije bitan ovoliki broj građana koji napušta sopstvenu državu i prijavljuje se u drugim državama na azil, pa ostaje da vidimo da možda ne čekaju da se ta brojka udvostruči ili utrostruči, pa tek onda da raspravljaju o ovom problemu”, kaže se na kraju
0 komentar(a)
Braunšvajg, Foto: Euromost
Braunšvajg, Foto: Euromost
Ažurirano: 24.06.2015. 11:07h

Od početka godine do 23. juna aktivisti Euromosta evidentirali su 5.620 građana koji su napustili sjever Crne Gore i uputili se prema EU u potrazi za boljim životom, saopšteno je iz ove NVO.

U odnosu na 23. maj, broj građana koji je napustio Crnu Goru povećao se za 1.020.

“Mjesečni broj građana koji napušta u ovoj godini našu državu nije se u junu povećao, obzirom da su bile sve prognoze da će se u junu nakon školske godine taj broj naglo povećati, što je prema našem mišljenju rezultirao poziv da se ne odlazi na azil u Njemačku i da će svi koji odu i prijave se na azil se vratiti,” saopšteno je iz Euromosta.

Iako je masovni egzodus građana sa sjevera počeo prije osam mjeseci, nijedan građanin nije dosada vraćen u Crnu Goru, sem što se prema podacima koje smo dobili od zvaničnika iz prihvatnog centra iz Braušvajnga iz ovog centra njih 20 samo vratilo, a riječ je uglavnom o samcima, ističu iz NVO.

Iz NVO postavljaju pitanje da li je broj od preko 5.000 građana zabrinjavajući za Vladu i Skupštinu, s obzirom da ni jedna ni druga institucija i dalje ne reaguje.

“Ponašaju se kao da se ništa ne dešava. Da li je ovaj broj zabrinjavajući za državu koja broji 620.000 stanovnika i njen region koji obuhvaća 53 odsto područja i koji broji 170.000 stanovnika. Možda i za Vladu i za Skupštinu još nije bitan ovoliki broj građana koji napušta sopstvenu državu i prijavljuje se u drugim državama na azil, pa ostaje da vidimo da možda ne čekaju da se ta brojka udvostruči ili utrostruči, pa tek onda da raspravljaju o ovom problemu”, kaže se na kraju.

Bonus video: