Jovović učestvovao na forumu "Balkanski dijalog"

69 pregleda 10 komentar(a)
Ognjen Jovović, Foto: Pokret za neutralnost
Ognjen Jovović, Foto: Pokret za neutralnost
Ažurirano: 24.06.2015. 08:15h

Predsjednik Skupštine Pokreta za neutralnost Crne Gore Ognjen Jovović učestvovao je na foruma “Balkanski dijalog”, koji se održao u Novom Sadu i Beogradu, a koji organizuje Fond Gorčakov.

Forumu "Balkanski dijalog” prisustvovali su predstavnici svih bivših jugoslovenskih republika, kao i predstavnici Rusije, Turske, Grčke i Albanije.

"U ime Pokreta za neutralnost Crne Gore Ognjen Jovović je imao izlaganje na temu "Spoljna politika Crne Gore – mogućnost za vojnu neutralnost". Siže Jovovićevog izlaganja predstavlja prikaz puta Crne Gore ka kolektivnom sistemu bezbjednosti, kao putu koji je državna stvar u Crnoj Gori. U prilog tome, Jovović je istakao kako je minula afera "Depeša" pokazala slabosti toga puta, odnosno, kako je ova afera demistifikovala da put ka NATO-u je put kojim žele da idu političke elite, a ne građanstvo. S obzirom na tu činjenicu, afera je pokazala kako vrhuška iz vlasti radi protiv nacionalnih interesa zarad sopstvenog samoodržanja. Imajući u vidu pogubnu politiku NATO integracija, Jovović je predstavio najbolji model neutralnosti za Crnu Goru, ističući da i sam NATO u sopstvenim okvirima ne djeluje kompaktno", navodi se u saopštenju Pokretat za neutralnost.

Dodaje se da je Pokret dobio podršku ostalih učesnika Balkanskog dijaloga u borbi za vojnu neutralnosti Crne Gore.

Bonus video: