Država treba da obešteti Koprivicu

“Liberal” je 1994. objavio da će 16 novinara u Hag, zbog ratnog huškanja
82 pregleda 1 komentar(a)
veseljko koprivica, Foto: Arhiva Vijesti
veseljko koprivica, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 24.06.2015. 07:30h

Evropski sud za ljudska prava utvrdio je da Crna Gora treba da isplati novinaru “Monitora” Veseljku Koprivici 1.133 eura, te dodatne poreze i kamate na ime naknade materijalne štete, a u skladu sa ranijom presudom.

Sud u Strazburu je 2011. utvrdio da je država kršila član 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima koji propisuje pravo na slobodu izražavanja.

Domaći sudovi su obavezali Koprivicu da plati 5.000 eura i sudske troškove, po osnovu naknade štete zbog povrede časti i ugleda, ali je 2011. sud u presudi saopštio da je to “pretjerana naknada štete zbog članka koji je njegov časopis objavio 1994, u kome je najavio da će 16 novinara iz Crne Gore biti suđeno u Hagu zbog huškanja na ratne zločine”.

“Liberal” je 24. septembra 1994. objavio članak pod naslovom 'Šesnaest', koji je napisao njegov specijalni dopisnik iz Haga.

U članku je pisalo da će mnogi novinari, od kojih je 16 iz Crne Gore, biti izvedeni pred Haški sud zbog huškanja na rat.

Ukazano je da su dva zvaničnika Haškog suda pripremili taj dosije i priložena je lista od 16 crnogorskih novinara kojih se to navodno tiče.

U posljednjoj presudi, Evropski sud za ljudska prava navodi i da država treba da plati i 593 eura, kao i "svaku taksu koja se može naplatiti podnosiocu predstavke, u pogledu troškova i izdataka".

Koprivica je u Crnoj Gori pravosnažno osuđen za klevetu po tužbi Božidara Čolovića, bivšeg glavnog urednika Radio-televizije Titograd.

Bonus video: