Podgorica: Najviše ispod crte u Trgovinskoj školi

Direktor Ekonomske Đukić je kazao da je upis završen u petak i da su istog dana objavili spisak primljenih učenika
405 pregleda 1 komentar(a)
Gimnazija Slobodan Škerović, Foto: Vesko Belojević
Gimnazija Slobodan Škerović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 23.06.2015. 19:12h

Oko 350 učenika nije uspjelo da se upiše u Gimnaziju “Slobodan Škerović”, Srednju medicinsku i Ekonomsku školu “Mirko Vešović”, kao i Srednju stručnu školu “Sergije Stanić”.

Zanimljiv podatak je da je više učenika ove godine ostalo “ispod crte” prilikom upisa u “Sergije Stanić”, nego u Gimnaziji za kojom tradicionalno vlada najveće interesovanje.

U Gimnaziju „Slobodan Škerović” je primljeno 360 svršenih osnovaca, iako je oko 450 konkurisalo za upis, dok je u “Sergije Stanić” čak 123 učenika bilo višak.

Direktor te škole Zoran Klikovac kazao je “Vijestima” da je vladalo veliko interesovanje đaka za tu ustanovu i da je na svim smjerovima bilo učenika koji, shodno uspjehu u osnovnim školama, nijesu primljeni.

On je naglasio da su učenici prethodnih godina najviše birali smjer tehničar turizma, ali da su sada više pokazali interesovanje za tehničara kulinarstva i usluživanja.

Tokom upisa u srednje škole, koji je trajao od 15. do 19. juna, popunjeno je 600 mjesta u Ekonomskoj i Medicinskoj školi.

Direktor Srednje ekonomske škole “Mirko Vešović” Branislav Đukić saopštio je da je primljeno 300 učenika, a da je ispod crte ostalo 75 svršenih osnovaca.

On je pojasnio da su tražili 90 učenika za smjer tehničar marketinga i trgovine, 30 za pravno-administrativni tehničar i 120 ekonomskih tehničara.

Đukić tvrdi da je upis završen u petak i da su istog dana objavili spisak primljenih učenika, dodavši da neće moći da formiraju više od 10 odjeljenja.

U Medicinsku školu primljeno je 300 učenika, koji će biti raspoređeni u 10 odjeljenja, dok je 57 odbijeno. Ministarstvo prosvjete je raspisalo u aprilu konkurs za upis 8.480 učenika u prvi razred srednje škole za školsku 2015/2016. godinu.

Kandidati za upis u prvi razred je trebalo da dostave školi prijavu na konkurs i originalna svjedočanstva posljednja tri razreda osnovne škole.

Bonus video: