Crna Gora “pala” zbog prijetnji medijima, korupcija za čistu peticu

U izvještaju navode i “prljavu kampanju koju je jedan tabloid vodio protiv MANS-a”
57 pregleda 6 komentar(a)
Informer protest, Foto: Savo Prelević
Informer protest, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.06.2015. 18:11h

Crna Gora je zabilježila pad na listi od 29 evropskih i azijskih država u tranziciji koju svake godine pravi američka organizacija “Fridom haus”, zbog pogoršanja u oblasti medija.

Prema izvještaju, Crna Gora je u grupi “polukonsolidovanih demokratija” i na skali je iza Hrvatske i Srbije, a ispred Makedonije, Albanije, BiH i Kosova.

Ovogodišnja ocjena je 3,89, a lanjska 3,86.

“Prijetnje medijima i urušavanje novinarskih standarda razlog su za lošiju poziciju Crne Gore, ali i Srbije”, precizira se u izvještaju.

Fridom haus navodi i “prljavu kampanju koju je jedan tabloid vodio protiv MANS-a, važne organizacije i nekoliko njenih aktivista”.

Ta organizacija svake godine mjeri postignuća država u tranziciji i rangira ih na skali od jedan do sedam, na kojoj je jedinica za države sa najrazvijenijom demokratijom, a sedam za autoritarne režime.

Slovenija je ove godine dobila ocjenu 1,93, Hrvatska i Srbija 3,68, Makedonija 4,07, Albanija 4,14, BiH 4,46 i Kosovo 5,14.

Najgore rangirane zemlje su Rusija, Bjelorusija, Azerbejdžan, Turkmenistan, Uzbekistan...

Korupcija za čistu peticu

Rezultati se mjere na osnovu nekoliko pokazatelja: izborni proces, civilno društvo, sloboda medija, demokratičnost vlasti na nacionalnom i lokalnom nivou, nezavisnost pravosudnog sistema i korupcija.

Crna Gora je ove godine imala lošiju ocjenu kad je u pitanju sloboda medija - 4,25, dok su drugi pokazatelji ostali na prošlogodišnjem nivou, pa je izborni proces ocijenjen sa 3,5, civilni sektor 2,75, demokratičnost vlasti na nacionalnom nivou 4,25, a na lokalnom 3,25, pravosudni sistem 4, a korupcija sa 5.

Ovaj članak je napravljen u okviru partnerstva sa Monitoringom Balkana i Kavkaza (Osservatorio Balcani e Caucaso) za potrebe Evropskog centra za slobodu štampe i medija (ECPMF), a koji sufinansira Evropska komisija.

Sadržaj ovog članka je isključivo odgovornost “Vijesti”, i ni na koji način se ne može interpretirati kao stav Evropske unije.

Bonus video: