Trećina Crnogoraca puši, svaka peta osoba umire od raka

Kostić je kazao da u duvanskom dimu ima četiri hiljade štetnih i 43 kancerogene materije koje izazivaju preko 40 vrsta različitih oboljenja od kojih je većina veoma teška i zarazna
61 pregleda 9 komentar(a)
Zoran Kostić, Foto: Ministarstvo zdravlja
Zoran Kostić, Foto: Ministarstvo zdravlja
Ažurirano: 23.06.2015. 13:50h

Sekretar Ministarstva zdravlja Zoran Kostić saopštio je danas da trećina stanovništva puši i da godišnje svaka druga osoba umre od bolesti srca i kardiovaskularnih bolesti, a svaka peta od raka, gdje je duvan jedan od ključnih faktora.

On je danas, na Petoj Konferenciji o kontroli duvana, kazao da u duvanskom dimu ima četiri hiljade štetnih i 43 kancerogene materije koje izazivaju preko 40 vrsta različitih oboljenja od kojih je većina veoma teška i zarazna.

Rekao je da godišnje u svijetu od posljedica pušenja umre šest, a u Evropi 1,6 miliona ljudi, dok je čak 600.000 smrti djece i žena posljedica pasivnog pušenja.

Kostić je upozorio da javni i radni prostori moraju biti bez duvanskog dima i da je potrebno zabraniti sve oblike reklamiranja duvanskih proizvoda, uključujući promocije i sponzorstva.

Smatra da je neophodno povećati poreske stope i cijene cigareta.

On je naglasio da se mora raditi na edukaciji stanovništva, informisanju o štetnosti upotrebe duvanskih proizvoda i omogućiti stručnu i psihološku pomoć onima koji žele da prestanu da puše, ali i da inspekcije moraju imati ažurniji i neselektivniji pristup.

Kostić je podsjetio da je Ministarstvo zdravlja pripremilo i dostavilo Vladi Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, kako bi se usaglasili sa propisima Evropske unije.

Bonus video: