Policajci nisu na licu mjesta pretresli vozilo bivšeg tjelohranitelja Markovića?

"Sačinjena je službena zabilješka. Uzete su i izjave i od O. B. i od dva predstavnika CZIP, kao i od lica zaposlenog u Lovačkoj organizaciji. O svemu je obaviješten tužilac kojem su spisi predmeta dostavljeni na ocjenu i odlučivanje"
222 pregleda 10 komentar(a)
Ognjen Božović, Foto: Czip.me
Ognjen Božović, Foto: Czip.me
Ažurirano: 24.09.2018. 05:29h

Službenici podgoričke policije nijesu na licu mjesta pretresli vozilo i načinili službenu zabilješku kada su svog kolegu Ognjena Božovića, bivšeg tjelohranitelja premijera Duška Markovića, prošle sedmice zatekli u krivolovu na prepelice.

To su "Vijestima" potvrdili aktivisti Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP), koji su tada u Lužnicama pozvali policiju.

Njihovu priču potkrepljuje i audio - snimak na kojem se čuje razgovor aktivista CZIP-a Nebojše Banićevića i Bojana Zekovića sa Božovićem i službenicima policije.

Na snimku se čuje da policajci više puta kažu da prvi put izvršavaju takvu službenu radnju, da ne znaju kako da rade, pitaju nadležne preko radio veze i na kraju odluče da ih svu trojicu odvedu u Centar bezbjednosti jer “na terenu ne mogu ništa da urade”.

U Upravi policije (UP) tvrde da su službenici podgoričkog Centra bezbjednosti, po prijavi CZIP-a, izašli na lice mjesta - u selu Lužnice, izvršili pregled Božovića i oružja koje je imao u legalnom posjedu, izvršili pregled njegovog vozila kao i pregled terena na kojem nisu pronašli odbačene patrone ili bilo koje druge predmete koji bi se shodno Zakonu o krivičnom postupku mogli oduzeti.

"Sačinjena je službena zabilješka. Uzete su i izjave i od O. B. i od dva predstavnika CZIP-a, kao i od lica zaposlenog u Lovačkoj organizaciji. O svemu je obaviješten tužilac kojem su spisi predmeta dostavljeni na ocjenu i odlučivanje”, piše u odgovoru UP na pitanja “Vijesti”.

U CZIP-u, međutim, tvrde da su službenici policije njihove zaposlene i Boževića najprije odveli u CB Podgorica, bez pregleda vozila i sačinjavanja službene zabilješke, da bi se nakon nekoliko sati vratili na lice mjesta i prekontrolisali auto. Sumnjaju da je do tada neko iz Božovićevog automobila sklonio prsluk sa patronima, koje su isprva vidjeli kod njega, a policajci nijesu našli ni vabilicu (nelegalni zvučni mamac), koji je korišten u krivolovu.

Na audio - snimku se čuju policajci kako govore aktivistima da nijesu dužni da naprave “nikakav zapisnik” iako je riječ o kršenju Zakona o divljači i lovstvu, dok je Božović priznao da je ispraznio patrone iz lovačke puške i sklonio ih u prsluk, ali i da je koristio vabilicu da prikupi prepelice, kako bi navodno trenirao psa.

"Policijski službenici se u kasnijem razgovoru sa zaposlenim CZIP-a nijesu mogli sjetiti da je lovac u maskirnom imao prsluk, patrone sklonio u prsluk, priznao da je koristio vabilicu i da je došao da lovi, i da je svjestan da je u krivolovu, da nije lovni dan i da je lov vabilicom zabranjen”, piše u saopštenju CZIP-a.

Božović je, kako tvrde iz CZIP-a, protivzakonito lovio prepelice u Lužnicama, mjestu između Podgorice i Danilovgrada. On je nakon prijave te NVO priveden i saslušan u podgoričkom Centru bezbjednosti, gdje je navodno negirao da je bio u krivolovu, već da je samo šetao lovačkog psa, naoružan praznom lovačkom puškom.

Međutim, audio- snimak, koji su “Vijestima” dostavili iz CZIP-a, pokazuje da jedan od premijerovih telohranitelja aktivistima CZIP-a i službenicima podgoričke policije nudi “ljudski dogovor” jer je zatečen u prekršaju — nelegalnom lovu na ptice.

Nakon što je audio–snimak i tekst objavljen na portalu “Vijesti”, iz Uprave policije su saopštili da je protiv Božovića pokrenut disciplinski postupak zbog krivolova i da više nije u pratnji premijera.

Zakon o divljači i lovstvu propisuje da je divljač zabranjeno loviti, između ostalog, korišćenjem zvučnih mamaca, vještačkih i živih mamaca, lov nelovnim danima ili van lovne sezone, a za ovo djelo zaprijećena je kazna u iznosu od 200 do 800 eura.

Bonus video: