Crna Gora na sastanku za unaprjeđenje evropske saradnje u stručnom obrazovanju

Glavni cilj sastanka bio je unaprjeđenje evropske saradnje u oblasti stručnog obrazovanja, u svijetlu novih izazova koji proizilaze iz socioekonomskih i demografskih promjena i njihovog uticaja na tržište rada
126 pregleda 0 komentar(a)
Veljko Tomić, Foto: Ministarstvo prosvjete
Veljko Tomić, Foto: Ministarstvo prosvjete
Ažurirano: 22.06.2015. 18:48h

Delegacija crnogorskog Ministarstva prosvjete učestvovala je na međunarodnom sastanku „Inoviramo za buduće stručno obrazovanje“, koji je održan u Rigi i čiji je cilj unaprjeđenje evropske saradnje u oblasti stručnog obrazovanja.

Na čelu crnogorske delagacije na sastanku ministara odgovornih za stručno obrazovanje, evropskih socijalnih partnera i Evropske komisije, bio je v.d. generalnog direktora Direktorata za opšte srednje, stručno i obrazovanje odraslih Veljko Tomić.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, sastanak je organizovan u okviru predsjedavanja Letonije Evropskim savjetom.

Crnogorski predstavnici su, u dijelu sastanka posvećenog promociji Evropske alijanse za šegrtovanje, potpisali su Inicijaitivu i time se priključili razvijenim državama Evropske unije.

Glavni cilj sastanka bio je unaprjeđenje evropske saradnje u oblasti stručnog obrazovanja, u svijetlu novih izazova koji proizilaze iz socioekonomskih i demografskih promjena i njihovog uticaja na tržište rada.

Na ministarskom sastanku podržani su 'Riga zaključci' sa pet srednjeročnih ciljeva u polju stručnog obrazovanja za period od 2015. do 2020. godine, o kojima će biti diskutovano na Savjetu.

“Ministri, evropski socijalni partneri i Evropska komisija razmijenili su mišljenja o budućnosti Kopenhageškog procesa i izazovima za stručno obrazovanje u Evropi u periodu do 2020. godine i dalje u cilju postizanja inovativnijeg i međunarodno kompetitivnijeg evropskog stručnog obrazovanja”, zaključuje se u saopštenju Ministarstva.

Bonus video: