Traži se da se 11. jul obilježava kao Dan sjećanja na žrtve ratova

Podsjeća se da se navršava 20 godina od najmasovnijeg zločina u Evropi poslije Drugog svjetskog rata, kada su pripadnici vojske bosanskih Srba, od 11. do 19. jula 1995. godine, sistematski ubili više od osam hiljada Bošnjaka, starosti od 14 do 70 godina
91 pregleda 5 komentar(a)
Srebrenica, Foto: CGO
Srebrenica, Foto: CGO
Ažurirano: 22.06.2015. 14:38h

Forum Bošnjaka Crne Gore inicirao je danas da se 11. jul u Crnoj Gori obilježava kao Dan sjećanja na žrtve ratova od 1991. do 2001. godine.

Oni su to zatražili u pismu predsjednicima države, skupštine i vlade, Filipu Vujanoviću, Ranku Krivokapiću i Milu Đukanoviću, i šefu delegacije EU u Crnoj Gori, Mitji Drobniču.

Podsjeća se da se navršava 20 godina od najmasovnijeg zločina u Evropi poslije Drugog svjetskog rata, kada su pripadnici vojske bosanskih Srba, od 11. do 19. jula 1995. godine, sistematski ubili više od osam hiljada Bošnjaka, starosti od 14 do 70 godina.

Navodi se da je i četvrt vijeka od stradanja više stotina hiljada ljudi na prostorima bivše SFRJ, među kojima najmanje 272 građanina Crne Gore.

Iz Foruma su podsjetili da se obilježava i šesta godišnjica usvajanja Deklaracije crnogorske Skupštine o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici i ustanovljavanju Dana sjećanja na srebreničke, kao i sve ostale žrtve sukoba vođenih, u tom periodu, na prostorima bivše SFRJ.

“Forum Bošnjaka Crne Gore poziva sve relevantne državne institucije i predstavnike da 11.jul formalno pravno uvrste u kalendar značajnih datuma i, konačno, započnu i njegovo redovno oficijelno obilježavanje”, navode iz Foruma.

Oni su predložili da 11. jul i ove godine bude obilježen, okupljanjem i polaganjem cvijeća, kod spomen obilježja u Spomenparku „Pobrežje“ u Podgorici, uz prigodne govore najviših državnih i evropskih predstavnika.

Bonus video: