Novljanima stiže voda sa Plata

Došlo je do podizanja nivoa vode u akumulaciji, tako da je uključena i četvrta pumpa koja je početkom prošle sedmice morala da bude isključena
8 komentar(a)
voda, čaša vode, Foto: Shutterstock
voda, čaša vode, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.06.2015. 14:47h

Iz hercegnovskog Vodovoda obavijestili su javnost da je počelo punjenje vodom hidrotehničkog tunela Gorica-Plat odakle najveći bokeljski grad dobija preko 70 odsto vode za piće.

"Očekuje se da će u utorak u jutarnjim časovima voda poteći cjevovodom kroz Konavle, a u večernjim časovima se očekuje dotok u filterskom postrojenju u Mojdežu. Slijedi redovna procedura ispiranja sistema i provjere kvaliteta vode. Kada svi parametri kvaliteta vode budu zadovoljeni voda će biti puštena u sistem za vodosnabdijevanje”, navode iz Vodovoda.

Zahvaljujući kiši koja je padala u noći između subote i nedjelje i dopunila akumulaciju izvorišta Opačica u Zelenici, potrošači u Herceg Novom imaju više vode na raspolaganju.

Došlo je do podizanja nivoa vode u akumulaciji, tako da je uključena i četvrta pumpa koja je početkom prošle sedmice morala da bude isključena.

Izdašnost izvorišta je sada 110 litara u sekundi. Od nedjelje je na snazi i preporuka da se voda prokuvava jer je Opačica zamućena.

Po riječima direktorice Jelene Đaković, voda je hemijski i bakteriološki ispravna, ali je zbog zamućenosti treba prokuvavati.

Zbog remont hidropostrojenja i hidritunela HE Trebišnjica 1. juna obustavljen je dotok vode preko cjevovoda kroz Konavle, odakle najveći bokeljski grad dobija 400 l/sec vode.

Od tada je na snazi restriktivni sistem vodosnabdjevanja.

U početku su potrošači dobijali vodi dva puta po dva sata dnevno, a sada samo dva sata dnevno.

Pojedini dijelovi grada vodom se snabdijevaju samo cistjernama.

Bonus video: