Green Home o Cijevni: Sedam lokacija nelegalnog vađenja šljunka

"Trening sa terenskim istraživanjima je organizovan mlade stručnjake iz oblasti riječne ekologije, zaštite životne sredine i hidrotehnike na rijeci Cijevni i Morači"
80 pregleda 0 komentar(a)
Hidromorfološka istraživanja lokacija granica sa Albanijom, Cijevna, Foto: Green Home
Hidromorfološka istraživanja lokacija granica sa Albanijom, Cijevna, Foto: Green Home
Ažurirano: 14.10.2018. 12:29h

Na rijeci Cijevni, dijelu do graničnog prelaza rijeka je sa hidrološkog aspekta u netaknutom prirodnom stanju, dok je primjetna eutrofikacija pri nižem vodostaju i sedam lokacija nelegalnih aktivnosti vađenja šljunka duž dijela korita do Dinoše, saopšteno je danas iz NVO Green Home.

Kako je saopšteno iz te NVO, oni su tokom prethodna dva dana uz pomoć svjetski poznatih osoba iz oblasti hidromorfologije održali trening za hidromorfološku procjenu i monitoring i ocjenu stanja rijeka u Crnoj Gori.

"Trening sa terenskim istraživanjima je organizovan mlade stručnjake iz oblasti riječne ekologije, zaštite životne sredine i hidrotehnike na rijeci Cijevni i Morači. Svrha treninga je bila da se obuče mladi stručnjaci da primjenjuju terenski protokol za monitoring, procjenu i mapiranje hidroloških elemenata, kako bi se pomogla implementacija Okvirne direktive o vodama i preliminarne procjene ekološkog statusa pojedinih rijeka i riječnih segmenata u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju Green Home.

Naveli su da je korišten standard koji se za potrebe projekata implementacije Okvirne direktive o vodama već koristi u Crnoj Gori, a koji čeka da bude i institucionalno prihvaćen.

"Tokom terenskog rada na Morači, lokacija Stara Zlatica, utvrđeni su brojni antropogeni pritisci ekstrakcije sedimenata u obalnoj zoni i manji alteracije korita, čiji ukupni rezultat na toj dionici ne ugrožava dugoročno hidrološke odlike, dok u donjem dijelu korita naselje Mitrovići vodno tijelo je izuzetno modifikovano, sa lošom morfološkom slikom i velikim promjenama korita, obale, vegetacije i strukture nanosa", kazali su iz Green Home.

Bonus video: