Ulcinj: Lift u Starom gradu ljulja vlast

“Rok za podnošenje žalbi istekao je 29. maja. U tom periodu, niko se nije žalio na odluku. Čudi da je poništenje inicirao sekretar za prostorno planiranje i održivi razvoj, koji je bio član žirija i čiji je sekretarijat raspisao konkurs”
206 pregleda 8 komentar(a)
Lift Ulcinj, Foto: Selim Resulbegović
Lift Ulcinj, Foto: Selim Resulbegović
Ažurirano: 20.06.2015. 18:59h

Odgovor na pitanje da li je lift na zidinama Starog grada Ulcinja političko, pravno ili par ekselens pitanje struke i nauke, uskoro može dati Državna komisija za kontrolu postupaka javnih nabavki koja će odlučivati po žalbi poznatog ulcinjskog arhitekte Selima Resulbegovića. Resulbegovićeva firma Ital design pobijedila je na međunarodnom konkursu za arhitektonsko urbanističko rješenje Pristana, ali je predsjednik Opštine Fatmir Đeka tu odluku za zonu 3, gdje je planirana gradnja lifta, prije tri dana oglasio ništavnom po službenoj dužnosti.

Đeka je bio pod pritiskom koalicionih partnera iz Force da poništi odluku desetočlane komisije kojom je predsjedavao, ali se u rješenju, koje je donio na predlog Sekretarijata za urbanizam, poziva na zakon o opštem upravnom postupku kojim je predviđeno da se ništavnom može oglasiti odluka čije izvršenje nije moguće. Resulbegovićev rad je za najbolji proglašen 15.maja i u zakonskom roku od deset dana komisiji nije stigla ni jedna žalba. Sekretar za urbanizam Mustafa Gorana, koji je bio i član žirija, kazao je da je inicirao poništenje odluke zato što pobjednički rad nije imao dovoljno podataka o gradnji lifta zbog čega ne bi mogli biti izdati urbanističko tehnički uslovi.

“Iskoristio sam pravo i nijesam učestvovao u glasanju jer je rad imao nedostataka”, kazao je Gorana, koji je funkcioner Force. Upitan zašto nije pravovremeno reagovao tokom samog izbora za najbolje rješenje ili u zakonskom roku, Gorana je kazao da je prethodno morao utvrditi stvarno stanje na terenu.

“Ocijenili smo da je primjena pobjedničkog rješenja u praksi neizvodljiva”, kazao je on.

Resulbegović je demantovao tvrdnje Gorane da je rad nepotpun. On je u žalbi državnoj komisiji takstativno pobrojao šta je sve žiri imao na uvid prilikom odlučivanja.

“Važno je znati da se informacije dovoljne za gradnju objekta dostavljaju sa idejnim projektom što konkurskom nije traženo. To se radi u daljem postupku pri izdavanju urbanističko-tehničkih uslova kada se pristupa izradi glavnog projekta”, kazao je Resulbegović. Ponovio je da je njegov rad odlukom širija proglašen najboljim 15.maja, a dostavljen tri dana kasnije.

“Rok za podnošenje žalbi istekao je 29. maja. U tom periodu, niko se nije žalio na odluku. Čudi da je poništenje inicirao sekretar za prostorno planiranje i održivi razvoj, koji je bio član žirija i čiji je sekretarijat raspisao konkurs”, kazao je Resulbegović.

Osim Đeke i Gorane, u žiriju su bili i arhitekte Rifat Alihodžić, Fuad Mavrić, Zana Sarvan, Nikola Drakić, Suada Ismailaga te Mirlinda Cena sa Kosova i Dunja Bilalgić iz Bosne, a izvjestilac Mehmet Tafica. Savjetnik Đeke u ovom poslu bila je direktor direktorata za kulturnu baštinu Crne Gore Lidija Ljesar. Na konkurs je prispjelo ukupno osam radova firmi iz Ulcinja, Bara, Podgorice, Herceg Novog i sa Kosova.

“Zanimljivo je da niko od tako eminentnih eksperata koji su sjedjeli u žiriju nije imao primjedbi na moj rad ali ćemo vidjeti šta će o svemu reći državna komisija”, kazao je Resulbegović koji je već godinama na čelu ulcinjskog SDP. On je “Vijestima” dao na uvid i obrazloženje komisije koja je njegov rad ocijenila najkvalitetnijim.

“Predložena konstrukcija je slobodnostojeća u prostoru i fizički ne zadire u tkivo Starog grada izuzev na kontaktnim tačkama gdje se nalaze dvije stanice”, piše pored ostalog u obrazloženju žirija. Međutim, lider Force Nazif Cungu smatra da je u pitanju devastacija drevnih zidina.

“Forca neće podržati predsjednika Opštine koji odlukama devastira grad”, kazao je Cungu, koji je podržao stav kolege Gencija Nimanbegua da će ukoliko ostane rješenje za lift uskratiti podršku Đeki.

Na vlasti dvije partije i dva odbornika

U Ulcinju su na vlasti Đekina DP, Forca i dva odbornika URA. Resulbegović i Cungu odavno nijesu u dobrim odnosima, a svojevremeno su jedan protiv drugog podnosili prijave zbog uzurpacije državnog zemljišta i zloupotrebe položaja.

Đeka juče nije odgovarao na pozive i poruke na broj dostupan “Vijestima”. Drakić je kazao da ne zna zašto je rješenje za lift poništeno.

“To je bio rad koji je imao sve ono što je traženo konkursom”, kazao je on “Vijestima”.

Bonus video: