Herceg Novi: Stanovi za romske porodice spas za šest porodica

Zajedničkom akcijom lokalne samouprave, uz podršku HELP-a i NVO Mladi Romi spriječeno je da se 23 ljudi, od kojih jedanaestoro djece nađu na ulici
70 pregleda 4 komentar(a)
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 20.06.2015. 17:00h

NVO Mladi Romi i NVO Akcija za ljudska prava pozdravljaju akciju Opštine Herceg Novi i njemačke nevladine organizacije HELP, koji će zajedničkim snagama stambeno zbrinuti šest romskih porodica koje trenutno žive u improvizovanim objektima na Šištetu u Igalu.

"Opština je obezbijedila tri placa sa komunalnim priključcima na kojima će HELP finansirati izgradnju montažnih kuća za tri od šest porodica. Nadamo se da će se uskoro pronaći odgovarajuće lokacije i za preostale tri ugrožene porodice. Ove porodice trenutno žive na placu koji je u vlasništvu Instituta dr Simo Milošević, koji je u junu prošle godine podnio i tužbu za njihovo iseljenje", navodi se u zajedničkom saopštenju Akcije za ljudska prava i NVO Mladi Romi.

Zajedničkom akcijom lokalne samouprave, uz podršku HELP-a i NVO Mladi Romi spriječeno je da se 23 ljudi, od kojih jedanaestoro djece nađu na ulici.

"Poslije uspješno izvedene akcije zbrinjavanja osam stambeno ugroženih porodica iz naselja Zvjerinjak u opštini Nikšić početkom ove godine, još jedna lokalna samouprava je nastavila praksu poštovanja prava na adekvatno stanovanje garantovanog Međunarodnim paktom o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, koji Crnu Goru obavezuje da obezbijedi alternativni smještaj za osobe koje uslijed prinudnog iseljenja mogu postati beskućnici. Nastavićemo da se zalažemo da se ova dobra praksa sistemski obezbijedi na nivou države, u svim lokalnim samoupravama", navodi se u saopštenju.

Bonus video: