Đoković: Javna je tajna da se u Riđanima nalazi "divlja" deponija radioaktivnog otpada

Đoković se pita da li su se građani Nikšića ikada zapitali odakle ovoliko ogroman porast oboljelih od kancera u ovoj opštini
92 pregleda 8 komentar(a)
Radomir Đoković, Foto: Demokratska Crna Gora
Radomir Đoković, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 20.06.2015. 13:16h

Danas i ptice na grani znaju da je Crna Gora "ekološka država" i da smo prvi u svijetu potpisali Deklaraciju o ekološkoj državi, a sada nakon 24 godine, od toga, nam je ostalo samo mrtvo slovo na papiru, kazao je Radomir Đoković, član Glavnog odbora Demokratske Crne Gore.

"U Crnoj Gori svakodnevno enormno raste broj ekoloških problema, a nažalost građani nisu svjesni da upravo taj problem nije moće riješiti u kratkom vremenskom periodu, njihove posledice su sve vidjljivije, što znači da moramo početi od nečega, a ne sve dublje i dublje tonuti u ekološko blato", rekao je Đoković.

On se pita da li su se građani Nikšića ikada zapitali odakle ovoliko ogroman porast oboljelih od kancera u ovoj opštini.

"Mlade Demokrate apeluju na jedan ogroman problem koji svim sredstvima zvaničnici žele da sklone od očiju javnosti. Ne znamo koliko su upućeni građani Nikšića da se upravo na njihovoj teritoriji nalazi otpad za koji je nezamislivo da se nađe u blizini druge po veličine opštine u Crnoj Gori, gdje živi veliki broj stanovnika. Javna tajna je da se u mjestu Riđani u neposrednoj blizini od strogog centra grada nalazi ,,divlja“ deponija radioaktivnog otpada, za koje su se postarale specijalne jedinice da bude dopremljen sa brodogradilišta u Bijeloj. Ova vijest nikada nije objelodavljena do kraja, niti su građani ikada imali priliku da se upoznaju direktno sa ovim problemom, čime se krše osnovna ljudska prava, gdje je ugroženo njihovo zdravlje i to ne sa banalim posledicama, već ozbiljnim po njihov život", objašnjava Đoković.

Mlade Demokrate Nikšića se pitaju da li su zvaničnici Crne Gore svjesni da i njihove porodice ovdje žive i bivaju direktvno izloženi radioaktivnosti, jer su upravo oni ti koji su protivpravno dozvolili skladištenje radioaktivnog otpada na teritoriji nedaleko od Nikšića.

"Mlade Demokrate takođe zahtjevaju od zvaničnika, koji su nadležni za ovu problematiku da objelodane podatke koliko je zaista zračenje prisutno na našoj teritoriji direktno emitovano sa radioaktivnog otpada Riđani i da li je to glavni uzrok naglog porasta oboljenja stanovnika Nikšića od kancera. A građanima želimo da poručimo da ovo nije politikantsko pitanje, već iskren apel da se osvrnu oko sebe i da konačno se zamisle otkud odjednom među našom rodbinom i prijateljima ovoliko oboljelih i nastradalih od kancera", zaključio je Đoković.

Bonus video: