Obilježava se svjetski dan izbjeglica: Stan čeka više od 6.000 ljudi

Jedan od prioriteta je zatvaranje kolektivnih kampova u podgoričkom naselju Konik, saopšteno iz Ministarstva
0 komentar(a)
Sirija, djeca izbjeglice, Foto: Reuters
Sirija, djeca izbjeglice, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.06.2015. 06:35h

Regionalnim stambenim programom za Crnu Goru predviđeno je 27 miliona eura za rješavanje stambenog pitanja više od 6.000 ljudi, odnosno 1.177 porodica.

Povodom Svjetskog dana izbjeglica koji se obilježava danas, iz Ministarstva rada i socijalnog staranja su saopštili da su korisnici projekta “najranjivije kategorije, lica smještena u neformalnim kolektivnim centrima i ugrožena lica u privatnom smještaju”.

“Sa posebnim osvrtom na Kamp Konik”.Istakli su da je jedan od prioriteta zatvaranje kolektivnog Kampa Konik I i II u Podgorici.

“Ovo će biti omogućeno izgradnjom 120 stambenih jedinica na Koniku za stanovnike Kampa Konik I. Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 7.374.135 eura”, istakli su i dodali da će u sklopu Regionalnog stambenog projekta otpočeti i izgradnja Doma za stare u Pljevljima, čija ukupna vrijednost iznosi oko 2,6 miliona.

U okviru projekta, 19. maja je počela izgradnja 62 stana u Nikšiću, čija ukupna vrijednost iznosi 2,78 miliona eura, a predviđena je izgradnja i 94 stambene jedinice u Beranama.

Iz Ministarstva se nadaju da će izgradnja 48 stambenih jedinica za stanovnike Kampa Konik II koja je počela 2011. godine u okviru IPA projekta biti završena do septembra.

Naglasili su da je u prethodne 23 godine sagrađeno više od 1.150 stambenih jedinica za raseljena i interno raseljena lica širom Crne Gore.

Navode da se za proteklih osam godina na Kosovo vratilo oko 3.000 osoba, uglavnom Roma.

Iz Crvenog krsta Crne Gore pozvali su građane da pomognu izbjeglicama da se brže i lakše integrišu:

“Tome treba da doprinesu tolerancijom i nediskriminacijom, a onda i direktnim pružanjem pomoći, imajući u vidu da je veliki broj izbjeglica i dalje u stanju socijalne potrebe, i kao takvi predstavljaju našu zajedničku brigu”.

Iz UNHCR-a su saopštili da je “trenutna pažnja posvećena” regulisanju pravnog statusa izbjeglica sa prostora bivše Jugoslavije i njihovog stambenog zbrinjavanja”.

Mock: Imaće sva prava, sem biračkog

Klaus Mock, šef kancelarije organizacije “Help” koja pomaže izbjeglicama, kazao je, da će odlukom Vlade, oni koji odluče da ostanu u Crnoj Gori imati sva prava kao državljani, osim biračkog:

“Mnoge izbjeglice su u istoj ekonomskoj situaciji kao i ugroženi crnogorski državljani. Ekonomija u regionu, kao i u Crnoj Gori, je pogođena globalnom krizom i izbjeglice još nijesu iskusile nikakvo poboljšanje ni u naznakama. Glavni problem je i dalje visoka nezaposlenost i nedostatak radnih mjesta”.

On je ocijenio da su među izbjeglicama najugroženiji Romi i da je visoka stopa nezaposlenosti među tom populacijom uzrokovana niskim, a nerijetko i nikakvim obrazovanjem, ali i diskriminacijom.

Bonus video: