Putnici iz Nikšića: Nije tačno da Glavni grad poštuje zakone koji su na snazi

2 komentar(a)
Putnici iz Nikšića (Novine)
Putnici iz Nikšića (Novine)
Ažurirano: 19.06.2015. 08:50h

Nije tačno da je iko prethodnih dana, kako se kaže u saopštenju podgoričkog Biroa za odnose sa javnošću, primio ijednog predstavnika putnika iz Nikšića, kao ni jednog prevoznika sa područja nikšićke opštine oko problema vezanih za njihov dolazak u Podgoricu na posao, saopštili su predstavnici putnika iz Nikšića.

"Nije tačno da Glavni grad "striktno poštuje zakone i podzakonske akte koji su na snazi", jer da je tako postojalo bi autobusko stajalište i kod Cetinjskih semafora, pješačka zona, trotoar i slično, a sve shodno Odluci o regulisanju saobraćaja na teritoriji Podgorice, na koju se pozivaju. Pomenuta Odluka, usvojena 2008. Godine, u članu 5, propisuje ulice kojima saobraćaju autobusi u međumjesnom i međunarodnom prevozu; među njima je, kada su putnici iz Nikšića u pitanju, i Cetinjski put koji završava na skveru kod PC Kruševac (ne kod Delte)", navodi se u saopštenju.

Oni su dodali da sa frontalne strane Atlas centra, imaju apsolutno pravo, po odluci Glavnog grada da dolaze u Podgoricu, dok, kako tvrde, sa zadnje strane, gdje je improvizovano stajalište kod Duvanskog-nemaju.

"Nonsens. Sa "one" strane nas i ne vidite, zar ne? A čini se da je to krajnji cilj", ističe se u saopštenju.

Po njihovim riječima, nije tačno da je “uprava Glavnog grada, imajući puno razumijevanje za prevoznike i putnike, omogućila prelazni period koji je bio dovoljan za početak primjene i poštovanje odredaba navedene odluke”, jer je Odluka usvojena na sjednici SO Podgorica prvo 2008. godine, a potom 2013.godine, pa ispada da je “prelazni period” od 2-7 godina.

"E nije-nego. I na kraju, nije tačno da je želja Glavnog grada (bar ovog "saobraćajnog dijela") da se “svi u glavnom gradu osjećaju lijepo i prijatno, bez obzira da li u Podgorici stanuju ili povremeno borave”. Ovakvim pritiskom, mi se osjećamo kao građani drugog reda, jer neko želi da nas pri dolasku na posao u Podgoricu, ostavi na-izlazu iz grada. Mnogo srdačno djeluje. Pominjanje evropskih standarda i dovođenje naših zahtjeva u kontekst "saobraćajnog haosa", koji inače vlada u Podgorici, ne našom krivicom, što postojimo i dolazimo ovdje, je više nego neumjesno. Mi ćemo "evropskim načinom" nastaviti sa prikupljanjem novih potpisa putnika, do zvaničnog odgovora na našu juče predanu peticiju gradonačelniku Podgorice", zaključuje se u saopštenju predstavnika putnika iz Nikšića

Bonus video: