Šegrt: Osposobljene zdravstvene ustanove u Budvi, Kotoru i na Cetinju

Prema njegovim riječima, potrebna je reorganizacija zdravstvenog sistema, prema stvarnim potrebama, kako bi mogao da pruži kvalitetnu zdravstvenu zaštitu građanima
103 pregleda 13 komentar(a)
Budimir Šegrt, Foto: Zoran Đurić
Budimir Šegrt, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 18.06.2015. 19:13h

Zdravstvene ustanove u Budvi, Kotoru i na Cetinju prostorno, tehnološki i kadrovski su osposobljene za pružanje kvalitetne zdravstvene zaštite građanima na svim nivoima, ocijenio je ministar zdravlja, Budimir Šegrt.

Kako je saopšteno iz Ministasrtva, on je u srijedu sa saradnicima i predstavnicima Fonda za zdravstveno osiguranje posjetio opšte bolnice i domove zdravlja u Budvi,Kotoru i na Cetinju, u sklopu redovnog obilaska zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori.

"Zdravstvene ustanove su prostorno, tehnološki i kadrovski osposobljene za pružanje kvalitetne zdravstvene zaštite građanima na svim nivoima", poručio je Šegrt.

Prema njegovim riječima, potrebna je reorganizacija zdravstvenog sistema, prema stvarnim potrebama, kako bi mogao da pruži kvalitetnu zdravstvenu zaštitu građanima.

"Šegrt je naglasio da treba poboljšati koordinaciju na svim nivoima, kao i da je neophodna racionalnija potrošnja i raspodjela sredstava i bolja kontrola, posebno propisivanja ljekova i bolovanja, za šta država izdvaja velika sredstva, a gdje postoje velike zloupotrebe", kaže se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Kako se navodi, ocijenjeno je da je u cilju pružanja kvalitetnih zdravstvenih usluga na svim nivoima zdravstvene zaštite, neophodno sprovoditi kontinuiranu edukaciju i stručno usavršavanje.

"Budući da je ljetnja turistička sezona na pragu, dogovoreno je da zdravstvene ustanove usklade organizaciju rada i stave u funkciju sve svoje kapacitete, kako bi mogli da odgovore eventualnim potrebama turista za zdravstvenom zaštitom", navodi se u saopštenju.

Šegrt je, kako piše, razgovarao i sa predsjednicima Opština Cetinje, Budva i Kotor Aleksandrom Bogdanovićem, Lazarom Rađenovićem i Aleksandrom Stjepčevićem o mogućnostima uključivanja lokalne uprave u projekte koji imaju za cilj unaprjeđenje zdravstvene zaštite stanovnika ovih opština.

"Ocijenjeno je da su lokalne uprave primorskih opština partner Ministarstvu zdravlja u razvoju i promovisanju zdravstvenog turizma", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: