Apsurd: Beba Popović promoviše ženska prava

Iz Delegacije EU i Ministarstva kulture nijesu odgovorili šta je presudilo da Popović dobije novac za promociju ženskih prava
406 pregleda 27 komentar(a)
Vladimir Beba Popović, Foto: Luka Zeković
Vladimir Beba Popović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.06.2015. 05:36h

Institut za javnu politiku Vladimira Bebe Popovića, kojeg direktorica MANS-a Vanja Ćalović optužuje da je kreator kampanje protiv nje, biće lider projekta koji promoviše ženska prava.

Za “promociju ženskih prava, uloge žene u društvu i na pozicijama gdje se donose odluke”, odnosno projekat “Ženska vlada Zapadnog Balkana”, Popović i partneri iz Slovenije, Srbije i BiH dobili su od EU 127.500 eura.

Riječ je o projektu koji je u proteklih desetak godina sprovođen nekoliko puta u Crnoj Gori i Srbiji.

Iz Delegacije EU u Podgorici i Ministarstva kulture, koje je i realizovalo konkurs, nijesu odgovorili šta je presudilo da baš Popović dobije 127.500 eura za promociju ženskih prava.

U Instituta, pak, tvrde da je projekat ocijenjen kao jedan od najbolja 23 na nivou EU.

“Projekat Ženska vlada jeste nastavak već postojeće inicijative, ne samo u Srbiji i Crnoj Gori, već širom svijeta, što je u projektu jasno naznačeno”, odgovorili su iz Popovićeve NVO.

Ljupka Kovačević iz NVO “Anima”, međutim, smatra da je “nedopustivo” da Popović “preko leđa žena Crne Gore i okruženja obezbjeđuje novac”.

“Nedopustivo je da se projektima koji se odnose na rodnu ravnopravnost i političko učešće žena bavi organizacija koju vodi osoba koja je svojim izjavama i djelovanjem promovisala nezapamćenu rodnu diskriminaciju na ovom prostoru. Ovakvi apsurdi će se dešavati sve dok institucije ne prepoznaju i ne sankcionišu ovaj tip diskriminacije”, kazala je ona “Vijestima”.

Ljiljana Raičević iz “Sigurne ženske kuće” ocijenila je da je projekat, “ako je za Bebu” - namješten.

Ćalovićeva je optužila Popovića da je na internetu postavio snimak, o kojem je potom nedjeljama pisao tabloid “Informer”.

On je zbog toga tužio, a Ćalovićeva je nepravosnažno osuđena da mu je “povrijedila čast, ugled i dostojanstvo”...

Kovačevićeva je ocijenila da ovaj projekat liči na mogućnost dobijanja donacija preko leđa žena Crne Gore i okruženja, od čega one neće imati koristi.

“Ono što znamo je da Institut za javnu politiku uspješno sarađuje sa našom Vladom i ne samo Vladom, tako da im može sljedeći projekat biti zombijska vlada i da će to aminovati njihovi međunarodni podržavatelji, a sredstva iz budžeta će biti odvojena ako im bude bilo potrebno”.

Pare dobili za kvalitetan rad

Iz Instituta su odgovorili “Vijestima” i da bi “činjenica da u Crnoj Gori postoji organizacija koja projekte dobija na račun kvalitetnog rada..., svakome ko o Crnoj Gori misli dobro, bila izuzetno radosna i pozitivna vijest”.

Postoje, smatraju, “i oni koje ovakva vijest čini nesrećnim, agresivnim, razdražljivim, prije svega osvetoljubivim, u koje svakako spada kuća za koju radite”.

“Jer se od dana otvaranja Instituta u Podgorici, svim sredstvima trudite da Institut i zaposlene u njemu neprimjereno defamirate, jedino i isključivo iz razloga straha od konkurencije...”. Pitanja o kršenju prava Ćalovićeve smatraju “tendencioznim” i optužuju novinarku za “neuspješan pokušaj nastavljanja širenja laži”.

“Što vaša kuća, po nalogu vlasnika... radi od... kada je postalo jasno da će... naši eksperti ozbiljno uzdrmati dugogodišnje monopole koje ste sa vašom sestrinskom NVO godinama držali”.

Bonus video: