Jovanović: Zajedničke vježbe i međunarodne misije unaprjeđuju regionalnu saradnju

Jovanović je, kako je saopšteno, naglasio da je Crna Gora posvećena unaprjeđenju regionalne saradnje kroz učešće u svim regionalnim inicijativama
131 pregleda 1 komentar(a)
Vojska Crne Gore, Foto: Jelena Jovanović
Vojska Crne Gore, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 18.06.2015. 15:47h

Učešće država regiona u međunarodnim misijama i zajedničkim obukama i vježbama doprinose snaženju regionalne saradnje, ocijenio je načelnik Direkcije za međunarodnu saradnju, Saša Jovanović.

On je učestvovao na sastanku političkih direktora ministarstava odbrane država članica Američko-jadranske povelje (A5), koji je danas održan u Sarajevu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, sastanak je bio posvećen aktuelnim i budućim aktivnostima i projektima u okviru A-5, kao i razmatranju sinhronizovanja i koordinacije zajedničkih aktivnosti u okviru drugih regionalnih inicijativa.

Jovanović je, kako je saopšteno, naglasio da je Crna Gora posvećena unaprjeđenju regionalne saradnje kroz učešće u svim regionalnim inicijativama.

On je, kako se navodi, ocijenio da su projekti koji su pokrenuti u okviru regionalnih inicijativa značajno doprinijeli unaprjeđenju kapaciteta i sposobnosti oružanih snaga država regiona.

"Učešćem u ovim projektima Vojska Crne Gore (VCG) je ojačala sopstvene kapacitete i sposobnosti u oblastima učešća u međunarodnim misijama i operacijama, izgradnje integriteta, rodne ravnopravnosti, reagovanja u vanrednim situacijama i razvijanja "Niche" sposobnosti u oblastima otklanjanja eksplozivnih sredstava, vojne policije i medicine", navodi se u saopštenju.

On je, kako se navodi, posebno ukazao na značaj A-5 inicijative za evroatlantske integracije država regiona, naglašavajući da A-5 predstavlja najbolji primjer političke, bezbjednosne, odbrambene i vojne saradnje u regionu.

"Snaženju regionalne saradnje direktno doprinosi i realizacija zajedničkih obuka i vježbi, kao i učešće u međunarodnim misijama i operacijama", naveo je Jopvanović.

Odlična iskustva iz zajedničke misije u Avganistanu, kako je kazao, podstiču na razmatranje zajedničkog učešća i u drugim međunarodnim misijama, “kako bi na najbolji način zajednički doprinijeli naporima saveznika da se suoče sa globalnim bezbjednosnim prijetnjama”.

"Učesnici su se saglasili da fokusiranjem saradnje na oblasti od značaja za sve države regiona, pravilnim raspolaganjem resursa, dobrom koordinacijom i planiranjem aktivnosti možemo zajednički značajno unaprijediti kapacitete i doprinijeti miru i stabilnosti u region", kaže se u saopštenju Ministarstva.

Bonus video: