Južni Jadran: Popović se specijalizovao za kupovinu akcija društvenih preduzeća po niskim cijenama

U saopštenju se tvrdi da se može naplatiti 720 miliona eura u svakoj državi u kojoj institucije nijesu ogrezle u korupciji i kriminalu
91 pregleda 3 komentar(a)
Čedomir Popović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Čedomir Popović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 18.06.2015. 15:03h

Državi se duguje 720 miliona eura raznih poreza i doprinosa. Ozbiljni ekonomski analitičari kažu da država to nije u mogućnosti da naplati i da bi te dugove trebalo otpisati. Dakle, trebalo bi jednako tretirati i one naše građane koji su joj ostali dužni 50 eura godišnjeg poreza na imovinu i jedva preživljavaju i brojne novokonponovane tajkune sumnjivog znanja i obrazovanja koji su spiskali desetine miliona i državi ostali dužni milione poreza i doprinosa, dok i dalje bezbrižno voze svoje luksuzne limuzine, navodi se u saopštenju NVO Južni Jadran koja okuplja manjinske akcionare nekadašnje firme TUP Južni Jadran čije je sjedište bilo u Herceg Novom .

U saopštenju se tvrdi da se može naplatiti 720 miliona eura u svakoj državi u kojoj institucije nijesu ogrezle u korupciji i kriminalu.

"Čedomir Popović, vlasnik i Izvršni Direktor preduzeća "Carine" doo Podgorica i preduzeća "Južni Jadran2 AD Bijela u likvidaciji je dužan državi prema presudi Upravnog suda Crne Gore 900 hiljada eura poreza na promet još od 2008. godine, sa svim zateznim kamatama. Polovina duga pripada Opštini Herceg Novi. Naime, još 2008 Popović je imovinu preduzeća "Južni Jadran" AD po osnovu kuprodajnog ugovora prenio na preduzeće "Carine" doo, to jest trgovao je sam sa sobom, a porez na promet još nije platio. U međuvremenu Popović je preprodavao djelove imovine do koje je došao na pravno problematičan način privatizacijom preduzeća TUP "Južni Jadran" Meljine, preknjižavao imovinu sa korisničkog u svojinski status, sve to uz debelu pomoć Uprave za nekretnine CG, gradio hotelske jedinice bez građevinske dozvole, upošljavao na građevini strane državljane bez obavezne prijave boravka, izbjegavao plaćanje poreza na promet, i nikom ništa. Glas nije izgleda bio dovoljno snažan da dopre do nadležnog istražnog organa", piše u saopštenju.

Dodaje se da je Popović crnogorsku ekonomsku praksu "obogatio" uvodeći jednu novinu, do sada nepoznatu.

"Naime, Popović se specijalizovao za kupovinu akcija društvenih preduzeća po specijalno niskim cijenama i na osnovu posebnih Uredbi Vlade CG ( TUP "Južni Jadran" HNovi i Kokaprodukt Danilovgrad) , zatim prodajom ovako stečene imovine po višestruko većoj cijeni ponovo je kupovao atraktivnu državnu imovinu po posebnom uslovima, ukrivajući na taj način tokove novca stičući ogromno bogatstvo", stoji u saooštenju.

Gojković nema preča posla

Iz ovog uduženja su istakli i da predsjednik Opštine Herceg Novi Nikola Gojković nije imao drugog posla već je sa saradnicima obišao novoizgrađeni Depadans hotela Delfin u Bijeloj i u razgovoru sa Čedomirom Popovićem nadgledao kako se kvalitetno, usred ljeta, u punoj vegetaciji, u parku oko kuće Đurkovića i oko hotela "Park" presađuju palme, borovi i drugo ukrasno drveće.

"Naravno sve to se radi bez obaveznog elaborata i mimo propisa. Činjenica da je policija podnijela protiv Popovića kao investitora krivičnu prijavu ODT zbog nezakonite izgradnje tog istog Depadansa očito je za Predsjednika Gojkovića bila preporuka da ga što prije posjeti. Kako žive radnici koje je Popović ostavio bez hljeba nakon što je „uspješno“ privatizirao TUP „Južni Jadran“ ili bivši radnici HTP Boke u čijem je sastavu hotel „Park“ radio vrlo dobro Predsjedniku nije palo na pamet da provjeri. Nije Predsjedniku palo na pamet da obiđe nasljednike imovine Đurković i informiše se vezano sa njihovim zahtjevom za restitucijom ili da ih upozna na osnovu kojih je to propisa omogućio Popoviću da rasadjuje njihovo drveće i ukrasno bilje usred ljeta. Ne vidimo da je Predsjedniku juče bio prioritet obilazak trase budućeg Kolektora ili izvorište Opačica, tu vjerovatno nema problema koje treba rješavati", saopšteno je iz Nvo Južni Jadran.

U saopštenju koje je potpisla Nada Popović predsjednica NVO Južni Jadran NVO Južni ističe se da su protiv Čedomira Popovića i povezanih lica iz Ministarstva održivog razvoja i turizma podnijeli više inicijativa za pokretanje izviđaja vezano za prodaju objekta Lazaret u Meljinama i izgradnju Depadansa hotela Delfin u Bijeloj.

Bonus video: