Za učenike sa sjevera organizovano savjetovanje o korupciji u obrazovanju

U okviru pristupnih pregovora sa Evropskom Unijom u okviru poglavlja 23 i 24, Crna Gora je u obavezi da sprovede određene aktivnosti u oblasti korupcije u obrazovanju
1 komentar(a)
Predavanje o korupciji, Foto: Obrad Pješivac
Predavanje o korupciji, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 03.10.2018. 17:16h

Za učenike i nastavnike iz Pljevalja, Plužina, Šavnika i Žabljaka, juče je na Žabljaku organizovano savjetovanje o korupciji u obrazovanju i prezentacija rezultata istraživanja u kome su učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škola odgovarali na pitanja koliko je korupcija prisutna u obrazovanu, u kojim situacijama se javlja i šta treba uraditi da korupcije bude što manje.

U okviru pristupnih pregovora sa Evropskom Unijom u okviru poglavlja 23 i 24, Crna Gora je u obavezi da sprovede određene aktivnosti u oblasti korupcije u obrazovanju.

Cilj ovog savjetovanja je da podignemo svijest o korupciji u obrazovanju, jačanju prevencije i jačanju stavova učenika da se treba boriti protiv korupcije, kaže Rade Novović načelnik odsjeka za istraživanje i razvoj obrazovnog sistema u Zavodu za školstvo Crne Gore

"Prvi dio projekta obuhvatio je istraživanje u kome su učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škola odgovarali na pitanja koliko je korupcija prisutna u obrazovanju, u kojim situacijama se javlja i šta treba uraditi da korupcije bude što manje . Rezultati istraživanja su pokazali da korupcije u obrazovanju ima manje nego u drugim oblastima ali da je ima", kazao je Novović.

Nastavnica iz Pljevalja Svetlana Bujišić kaže da je potrebno djeci približiti probleme i načine njihovog rješavanja. Zato ovakvi skupovi pomažu da dođu do rješenja nnekih njihovih dilemma kako bi problem blagovremeno prepoznali I reagovali.

I učenici su zainteresovani da saznaju što više o korupciji u obrazovanju.

Maša Stevović iz srednje škole u Žabljaku kaže da u njenoj školi nema nekih posebnih problema ali da je savjetovanje o korupciji svima korisno.

Iva Peruničić iz osnovne škole u Maoču kod Pljevalja kaže da joj ovakve edukacije pomažu da prepozna korupciju. Isto misli i njena vršnjakinja Emra Ajanović iz Pljevalja koja smatra da ovakvih okupljanja treba da bude još više što pomaže i učenicima i nastavnicima.

U sledećoj fazi projekta sve škole u Crnoj Gori imaće obavezu da sprovedu određene mjere koje odredi resorno Ministarstvo da se suzbije korupcija u obrazovanju.

Bonus video: