Amerikanci spremni da „pomognu” Montenegro erlajnsu

Koks je ocijenio da Montenegro erlajns može da bude i te kako profitabilan
22 komentar(a)
Montenegro erlajns, Foto: Boris Pejović
Montenegro erlajns, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.06.2015. 19:33h

Američka investiciona banka “Seabury”, specijalizovana za avioindustriju, zainteresovana je za poslovnu saradnju sa “Montenegro erlajnsom” (MA).

Majkl Koks, potpredsjednik kompanije koja se, osim investicionih ulaganja, bavi i restrukturiranjem firmi i pružanjem konsultatskih usluga, ocijenio je da MA može da bude i te kako profitabilan.

“Seabury” je investiciona banka koja ima više od 300 klijenata u pedesetak država i oko 1.100 angažovanja za rješavanje kompleksnih situacija, bankarskih investicija, restrukturisanja i pronalaženja tehnoloških rješenja.

U ovoj kompaniji koja će moguće raditi na poboljšanju stanja u Montenegro erlajnsu radi više od 250 specijalizovanih radnika.

Odgovarajući na pitanje o poslovanju MA, koji samo preduzeću Aerodromi Crne Gore duguje 6,4 miliona eura, Koks je rekao da je došao da vidi “potencijal kompanije” i da je zainteresovan da “pomogne”, ukoliko se za to “ukaže mogućnost”.

Ocijenivši da nije upoznat sa svim detaljima poslovanja MA, istakao je da su “avio-kompanije kao zvijeri”.

“Ako ulazite u kompaniju koja gubi novac, morate se vratiti u prošlost korak po korak, kako bi vidjeli šta se sve dešavalo, koje su greške i eventualni propusti napravljeni i kako sve to riješiti i ako treba mijenjati iz temelja, jer i kada bi bila potrebna privatizacija niko ne bi htio da uloži u kompaniju koja gubi novac, a nema plan kako da iz te situacije izađe. Ne govorim sada direktno o MA, ali nije to ništa drugačije od ostalih”, kazao je Koks.

Kada je riječ o mišljenjima da na malom području može da bude rentabilna samo jedna aviokompanija, Koks je ocijenio da ne mora da bude tako.

“Svako preduzeće koje zna kako treba poslovati može biti rentabilno. U Americi se 80 odsto avio-saobraćaja organizuje sa četiri aviokompanije, dok ih u Evropi ima 32, pa sve na neki način dobro rade”.

On nije želio da komentariše zapošljavanje po političkoj lini u MA.

Zapošljavanje politički podobnih kadrova u ovoj kompaniji on nije htio da komentariše, jer nije “dovoljno upoznat”.

Koks je naglasio da mu se Crna Gora svidjela.

“Šta ovdje ima što se nekome ne bi svidjelo? Klima je topla, okruženje i priroda zaista divni”, kazao je “Vijestima”.

Bonus video: