Crna Gora i Letonija razmijeniće 100 univerzalnih dozvola

Predstavnici Letonije su, kako je saopšteno, podijelili sa crnogorskim kolegama nova iskustva o primjeni propisa Evropske unije vezano za prava putnika i prevoz osoba sa invaliditetom, koja su u fazi transponovanja i u Crnoj Gori u skladu sa Programom pristupanja EU
364 pregleda 0 komentar(a)
Ervin Adrović, Annija Novikova, Foto: Vlada Crne Gore
Ervin Adrović, Annija Novikova, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 17.06.2015. 17:27h

Crna Gora i Letonija razmijeniće u narednoj godini 100 univerzalinih dozvola, čime se zadovoljavaju potrebe za prevozom na tim tržištima, dogovoreno je na sastanku Mješovite komisije u oblasti međunarodnog drumskog prevoza putnika i tereta koji je protekla dva dana održan u Podgorici.

Kako je saopšteno iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva, na sastanku je razgovarano se o implementaciji potpisanog Sporazuma između vlada Crne Gore i Letonije o međunarodnom drumskom saobraćaju između dvije države i njegovom unaprjeđenju i podsticanju, uzimajući u obzir nezadovoljavajući nivo trgovisnke razmjene.

Sporazumom se, kako su naveli iz Ministarstva, uređuju odnosi u prevozu u međunarodnom drumskom saobraćaju na savremen način, olakšava protok robe i putnika i uklanja niz administrativnih barijera.

“Sporazum predstavlja novi pravni i regulatorni okvir u ovoj oblasti, a bitno je istaći da predviđa mogućnost liberalizacije pojednih vrsta prevoza na osnovu dogovora članova Mješovite komisije, čime se smanjuju troškovi prevoza i uklanjaju administrativne barijere u međunarodnom drumskom saobraćaju”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je rezultat dvodnevnog zasjedanja Mješovite komisije sadržan u potpisanom Protokolu o obavljanju međunarodnog drumskog saobraćaja između Crne Gore i Letonije, kojim je dogovoreno da se, radi smanjenja adrministrativnih barijera, dosadašnje izdavanje bilateralnih i dozvola za treće zemlje, zamijeni izdavanjem univerzalnih dozvola koje pokrivaju obije vrste međunarodnog prevoza.

“Dogovoren je kontigent za razmjenu dozvola u 2016. godini od 100 univerzalinih dozvola, čime se zadovoljavaju potrebe za prevozom na ovim tržištima”, naveli su iz Ministarstva.

Predstavnici Letonije su, kako je saopšteno, podijelili sa crnogorskim kolegama nova iskustva o primjeni propisa Evropske unije vezano za prava putnika i prevoz osoba sa invaliditetom, koja su u fazi transponovanja i u Crnoj Gori u skladu sa Programom pristupanja Evropskoj uniji.

“Konstatovano je da postoji prostor i potencijal za unaprjeđenje saradnje i poboljšanje trgovinske razmjene, za šta će se obje strane zalagati, a stupanje na snagu Sporazuma o međunarodnom drumskom saobraćaju, čija se implementacija dalje razrađuje potpisanim Protokolom, doprinijeće savremeno organizovanom međunarodnom prevozu između dvije zemlje u skladu sa transportnom politikom Evropske unije”, kaže se u saopštenju.

Crnogorsku delegaciju predvodio je pomoćnik direktora Direkcije za saobraćaj Ervin Adrović, a letonsku zamjenica direktora za drumski saobraćaj u Ministarstvu transporta, Annija Novikova.

Bonus video: