Herceg Novi: Nastavljaju se restrikcije, voda sa Plata stiže tek 25. juna

Zbog obustave 400 sekundnih litara sa Plata, zbog sanacionih radova u sistemu HE "Trebinje" i HE "Dubrovnik", u Herceg Novom je od 1. juna na snazi restriktivni sistem vodosnabdjevanja
148 pregleda 7 komentar(a)
Mićo Stojanović, Jelena Đaković, Nikša Gojković, Foto: Slavica Kosić
Mićo Stojanović, Jelena Đaković, Nikša Gojković, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 17.06.2015. 16:50h

Iako je voda iz sistema Plat koja obezbjeđuje oko 70 odsto vode za piće Herceg Novom trebalo da stigne 20. juna, rok je prolongiran do 25 juna.

To su predsjedniku opštine Nikoli Gojkoviću, v.d.direktorici Vodovoda Jeleni Đaković i tehničkom direktoru tog preduzeća Miću Stojanoviću saopštili predstavnici hidroelektrane (HE) Plat, konavoskog Vodovoda i zamjenik načelnika opštine Kovnavle sa kojima su se danas sastali u Konavlima.

Zbog obustave 400 sekundnih litara sa Plata, zbog sanacionih radova u sistemu HE "Trebinje" i HE "Dubrovnik", u Herceg Novom je od 1. juna na snazi restriktivni sistem vodosnabdjevanja.

"Riječ je o teškom zahvatu koji nije rađen punih 50 godina od postojanja HE Plat. To je investicija vrijedna 26 miliona, u svakom momentu na gradilištu je oko 150 radnika", kazao je nakon povratka iz Konavala gradonačelnik Gojković navodeći da je krajnji rok kada bi voda sa Plata trebalo da bude u hercegnovskom sistemu sistemu 25. jun.

Jelena Đaković v.d. direktorica Vodovoda kazala je da je u gradu već dva dana otežano vodosnabdjevanje, jer je zbog pada akumulacije Opačica morao biti pooštren režim restrikcije vode.

"Da bi svi ravnomjernio i imali vode od danas smo uveli režim restrikcije po kome će građani imati samo dva sata dnevno vode", kazala je Đaković.

Podsjećamo da su do sada potrošači dobijali vodu dva puta po dva sata.

"U Konavlima smo razgovarali o nekoliko tema, između ostalog i o trajnom prevazilaženju ovog problema koji traje godinama, o mogućnosti dobijanja izvjesne količine vode za Herceg Novi u periodu opravke ili montaže u vodostanu Plat", kazala je Đaković.

"Vrlo brzo ćemo stupiti u kontakt i sa dubrovačkim i konavoskim Vodovodom i sa njima napraviti tehničku, a potom ekonomsku studiju o dobijanju izvjesne količine vode u tom periodu. To znači da ćemo ubuduće u ovom "sušnom" periodu dobijati izvjesne količine vode koje bi nam mnogo značile", objasnila je Đaković.

"Sistem će sa ovim restriktivnim režimom izdržati do 25.juna, a da smo isporučivali vodu dva sata ujutro i dva sata popodne, on ne bi izdržao", istakla je Đaković.

Tehnički direktor Vodovoda Mićo Stojanović je naveo da su ovo "najteže restrikcije u posljednjih 30 godina".

Bonus video: