Šćepanović: I male države mogu doprinijeti borbi protiv nuklearnog terorizma

“Uspostavljeni nacionalni zakonodavni i strateški okvir Crne Gore omogućava efikasnu borbu protiv terorizma u njegovim ključnim aspektima - prevencija, suzbijanje, zaštita, saniranje štete od terorističkog napada i krivično gonjenje i procesuiranje osoba i subjekata povezanih s terorizmom”, kazao je Šćepanović
250 pregleda 1 komentar(a)
Milorad Šćepanović, Foto: Savo Prelević
Milorad Šćepanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.06.2015. 15:54h

Zakonodavni i strateški okvir Crne Gore omogućava efikasnu borbu protiv terorizma u njegovim ključnim aspektima, ocijenio je vršilac dužnosti generalnog direktora za multilateralne odnose i regionalnu saradnju, Milorad Šćepanović.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI), učestvovao na Plenarnom sastanku Globalne incijative za borbu protiv nuklearnog terorizma (GICNT), koji je održan u Helsinkiju.

“Uspostavljeni nacionalni zakonodavni i strateški okvir Crne Gore omogućava efikasnu borbu protiv terorizma u njegovim ključnim aspektima - prevencija, suzbijanje, zaštita, saniranje štete od terorističkog napada i krivično gonjenje i procesuiranje osoba i subjekata povezanih s terorizmom”, kazao je Šćepanović.

On je istakao da je Crna Gora aktivnom participacijom u svim međunarodno pravnim instrumentima u toj oblasti i sudjelovanjem u raznim inicijativama i aktivnostima na svim nivoima, potvrdila da i male države koje ne posjeduju nuklearno oružje mogu doprinijeti borbi protiv nuklearnog terorizma i da predstavljaju važan segment globalnih bezbjednosnih struktura.

GICNT je inicijativa koju su 2006. godine pokrenule Sjedninje Američke Države (SAD) i Rusija, sa ciljem intenziviranja napora međunarodne zajednice na planu definisanja i primjene mjera za borbu protiv nuklearnog terorizma, prije svega podrškom partnerskim državama u jačanju nacionalnih kapaciteta za prevenciju, otkrivanje i pružanje odgovora na nuklearni terorizam.

Šćepanović je, kako se navodi, govorio među 45 država partnera Inicijative, a apostrofirao je posvećenost Crne Gore suprotstavljanju svim prijetnjama usmjerenim protiv globalnog mira i bezbjednosti, uključujući nuklearni terorizam.

Kako su pojasnilii iz MVPEI, svi učesnici sastanka, uključujući kopredsjedavajuće SAD i Rusiju podržali su dalje snaženje Inicijative.

“Potvrđena je i spremnost partnerskih država da nastave sa aktivnostima na ispunjenju njenih ciljeva na nacionalnom, ali i regionalnom i globalnom nivou, kroz zajedničku koordinaciju aktivnosti i jačanje međusobne saradnje”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: