Na transplantaciju organa čeka troje djece

Ratković je kazala da je na listi čekanja za transplantaciju bubrega između 36 i 40 pacijenata, jetre oko 12, dok je za transplantaciju srca ispitivanje u toku
2 komentar(a)
Transplantacija bubrega, Foto: Savo Prelević
Transplantacija bubrega, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.06.2015. 14:53h

Troje djece čeka na transplantaciju jetre, srca i pluća, saopštila je nacionalna koordinatorka za transplantaciju organa Marina Ratković.

Ona je danas kazala da je na listi čekanja za transplantaciju bubrega između 36 i 40 pacijenata, jetre oko 12, dok je za transplantaciju srca ispitivanje u toku.

Od septembra 2012. godine, kada je započeo program u Kliničkom centru Crne Gore, presađeno je 30 organa.

“Urađene su 24 transplantacije u KCCG, a dvije sa liste Eurotransplata, jer smo preko Hrvatske uspjeli i mi da budemo među članicama, što mogu samo države koje su članice eurozone”, pojasnila je.

Ratković je saopštila da su završene 23 transplantacije srodne transplantacije bubrega, a jedna kadaverična od osobe koja je bila moždano mrtva.

Naglasila je da su urađene dvije dvojne transplantacije pankreasa i bubrega za pacijente koji su crnogorski i hrvatski državljani i koji su bili na listi čekanja i dobili dvojne organe.

Kako tvrdi, urađene su i dvije transplantacije jetre, kao i srca, koja se zakomplikovala, pa je pacijent preminuo u oktobru prije dvije godine.

Ratković je istakla da od novembra planirajupresađivanje organa od različite krvne grupe, gdje je imunološki rizik veoma visok.

Rekla je da od 2009. godine niko od pacijenata nije kupio organ, što je veliki uspjeh za crnogorski zdravstveni sistem i državu.

Nacionalna koordinatorka očekuje da će se u drugoj polovini godine u skupštinskoj proceduri ponovo naći Zakon o transplantaciji.

Bonus video: