Novi dom za hercegnovske Rome

Plac na Šištetu od 18 hiljada kvadrata, na kome živi desetak romskih porodica sa 50 članova, pripada Institutu Dr Simo Milošević
0 komentar(a)
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 17.06.2015. 14:31h

NVO HELP je spremna da pomogne da se za šest romskih porodica koje duže od decenije žive u improvizovanim objektima na Šištetu u Igalu dobiju nove monatžne kuće.

Direktor NVO „Help“ u Crnoj Gori Klaus Mok koji je danas razgovarao sa potpredsjednicom opštine Tamarom Vujović, kazao je da bi njihova organizacija do kraja godine mogla da obezbjedi sredstva za postavljanje montažnih kuća za svih šest porodica ukoliko Opština obezbjedi placeve na kojima će ove kuće biti postavljene. Uz to potrebno je da postoje priključci za struju i vodu.

Prema riječima potpredsjednice Vujović, u Sutorini opština raspolaže sa još četiri parcele površine od 100 do 120 kvadrata.

HELP je na tom području već finansirala postavljanje montažnih kuća za raseljena lica.

Opštinska uprava će pokušati da obezbjedi još jednu parcelu od najmanje 150 kvadrata da bi se rješio problem preostale dvije romske porodice sa Šišteta. Sve ove aktivnosti trebalo bi da budu završene do kraja iduće nedjelje.

Plac na Šištetu od 18 hiljada kvadrata, na kome živi desetak romskih porodica sa 50 članova, pripada Institutu Dr Simo Milošević.

NVO Romski centar lani je obavio istraživanje o uslovima u kojima žive njihovi sunarodnici u hercegnovskoj opštini.

U najvećem bokeljskom gradu živi 254 Roma I 25 Egipćana. Trećina romskog stanovništva živi u 14 porodica u uslovima ekstremnog siromaštva. Polovina stambeni status ocjenjuje nepodnošljivim i lošim, pokazala je Lokalna studija stanovanja romske i egipćanske populacije u opštini Herceg Novom.

Bonus video: