Prikazan "Dobri duh Nikšića": Film koji objašnjava zašto se voli grad

Dragica Popović, direktorica TO Nikšić, kazala je da svake godine obilježavaju Svjetski dan turizma u skladu sa zadatom temom, a da je ove godine to “Turizam i digitalne transformacije”
130 pregleda 0 komentar(a)
tribina Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
tribina Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 27.09.2018. 11:15h

Prezentacijom filma Darka Žugića „Dobri duh Nikšića“ i sajta gradkulture.me u Nikšiću je obilježen Svjetski dan turizma.

“Željeli smo napravimo priču o gradu pod Trebjesom koji zbog svoje istorije i tradicije, zbog svoje umjetnosti i posebnosti zaslužuje zapis, da objasnimo zašto volimo Nikšić i zašto je naš grad mnogo više od okvira u kojima egzistira”, kazao je Žugić i zahvalio se svima koji su pomogli u realizaciji filma.

Projekat na kome je, kako je kazao, radial ekipa mladih ljudi dokaz je „dobrog duha Nikšića“, i da “osim umjetnosti, kulture, sporta i svih drugih oblasti koje ističu naš grad, imamo još jedno bogatstvo, a to je ljudski capital”. Film, koji je rađen sa željom da na autentičan i iskren način prikaže duh i život. grada je, istakao je Žugić, svojevrsna prezentacija Nikšića, Rađen je u 360 stepeni video produkciji, a uporedo sa filmom urađen je i sajt gradkulture.me.

Dragica Popović, direktorica TO Nikšić, kazala je da svake godine obilježavaju Svjetski dan turizma u skladu sa zadatom temom, a da je ove godine to “Turizam i digitalne transformacije”.

„Najnoviji trendovi pokazuju da oko 50 odsto putnika nalazi podsticaj i nadahnuće gledajući na internetu slike i komentare, a 70 odsto njih, prije odluke o putovanju, konsultuju video snimke i mišljenja onih koji su već putovali u pojedina mjesta. Zato nas proslava ovog dana poziva na razmišljanje o doprinosu tehnološkog napretka, ne samo u cilju poboljšanja turističkih proizvoda i usluga, nego i zato da taj napredak postane dio održivog razvoja i turizma prema kojemu treba usmjeravati rast tog sektora“, kazala je Popović.

Istakla je da je Nikšić za sedam mjeseci ove godine posjetilo 11 odsto turista više nego u istom period prošle godine i da se nada da će taj procenat biti i veći obzirom das u u avgustu organizovani festivali koji su okupili veliki broj gostiju.

Potpredsjednica opštine, Sonja Nikčević, kazala je da je pomenuti film i sajt predstavljaju važan korak ka tome da Nikšić bude znatno bolje pozicioniran na turističkoj mapi Crne Gore nego što je bio do sada.

„ Inovativan prikaz prirodnih ljepota, kulturno-istorijskih znamenitosti, institucija kulture, sportskih terena i organizacija, hotelskih kapaciteta i slično, na jedan savremen način modernom turisti nudi priču o Nikšiću i motiviše ga da posjeti naš grad. Sajt svojim najsavremenijim tehnološkim alatima nudi uslugu promovisanja svih subjekata koji žele sebe predstaviti i ponuditi svoje sadržaje sve zahtjevnijem turisti”, kazala je Nikčević.

Profesor istorije dr Nada Tomović ukazala je na najznačajnije kulturno-istorijske lokalitete Nikšića i posebno se zahvalila Žugiću koji je gradu poklonio ovo značajno ostvarenje.

“Nadam se da će ovo znati da se cijeni. Posebno bih istakla da se radi o nesvakidašnjem entuzijazmu i ljubavi prema svom gradu momka koji je politikolog, a ovo ostvarenje nam govori da se radi o svestranoj osobi“, zaključila je Tomović.

Bonus video: