Službenici ZIKS-a glasanjem odlučuju da li će štrajkovati

"U četvrtak i petak ćemo organizovati glasanje. Štrajkovaćemo ako većina kolega bude 'za'..., štrajkovaćemo”
0 komentar(a)
ZIKS, ZIKS Spuž, Foto: Zoran Đurić
ZIKS, ZIKS Spuž, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 17.06.2015. 10:07h

Službenici Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija glasanjem će odlučiti da li će 29. jula početi štrajk. Predsjednik Sindikata ZIKS-a Nenad Rakočević kazao je da su među razlozima za stupanje u eventualni štrajk: loši uslovi rada, neriješeni radnopravni status, loša penziona politika, kolektivni ugovor...

Pojasnio je da su se poučeni prošlogodišnjim iskustvom, kada im je štrajk zabranjen, odlučili da o tome traže izjašnjenje svih službenika.

"U četvrtak i petak ćemo organizovati glasanje. Štrajkovaćemo ako većina kolega bude 'za'..., štrajkovaćemo”.

Pojasnio je da su im uprava ZIKS-a i ministar pravde, tokom pregovora koje su vodili obećali da će ih podržati u ostvarivanju zahtjeva za izmjenu penzione politike.

“Do toga nije došlo. Pomoćnica ministra Slavica Rabrebnović nam je zakalazala satanak, a onda ga volšebno otkazala isti dan. Ako dođe do štrajka krivac će biti Ministarstvo pravde”, kazao je.

Rakočević pojašnjava da je trenutna penziona politika loša, ali i da nekih 60 službenika i dalje radi bez ugovora.

"Službenik sa 25 do 28 godina efektivnog staža, što je oko 35 penzionog, i prosječnom platom od 400 eura, ne može da dobije penziju višu od 230 eura. To je katastrofa... Za razliku od sličnih institucija kao što je ANB, gdje su plate mnogo velike, penzije mnogo velike i primaju otpremninu do 17.000 eura, na nas hoće da primijene zakon koji važi za policiju”, kazao je on.

Dodao je da oni rade jedan od najtežih poslova u državi, koji za posljedicu ima obolijevanje zaposlenih.

"Kao posljedicu rada i teških uslova, imamo u posljednjoj deceniji šest ili sedam samoubistava. To je frapantan podatak. Radnici imaju zdravstvene probleme, oni koji su ovdje 20 godina imaju ozbiljna oboljenja - psihička, kardio, dijabetes. Sve to je posljedica teškog rada i uslova”, kazao je on.

Bonus video: