Sjutra počinje Ramazan

"Post je borba, i to najbolja, jer nas poslanik Muhamed, a.s., uči da je najbolja borba ona u kojoj se čovjek bori protiv svojih prohtjeva i strasti"
202 pregleda 8 komentar(a)
tespih, brojanica, Foto: Damira Kalač
tespih, brojanica, Foto: Damira Kalač
Ažurirano: 17.06.2015. 16:20h

Islamski sveti mjesec Ramazan počinje sjutra, a vjernici će ga provesti u postu, molitvi i praštanju.

Reis Rifat Fejzić naveo je da je Ramazan, odabrani mjesec u kojem je Alah osvijetlio pravi put.

"U njemu je Stvoritelj najmilostiviji i najbliži svome stvorenju. A post je ćuprija kojom nam dolaze blagodeti ramazana i kojom upućujemo zahvalnost Bogu", navodi se u Ramazanskoj poruci Rifata Fejzića.

Kako je kazao, post je udjeljivanje siromašnima, pomaganje bolesnima, pružanje pravde obespravljenima i prevaga dobra na zlim.

"Post je borba, i to najbolja, jer nas poslanik Muhamed, a.s., uči da je najbolja borba ona u kojoj se čovjek bori protiv svojih prohtjeva i strasti", poručio je Fejzić.

On je rekao da je to borba na koju smo svi pozvani i koja predstoji savremenom čovjeku.

"Sa ovim Alahovim porukama stupamo u Ramazan sa nadom i htijenjem da promijenimo naše stanje i stanje onih oko nas ka boljme sjutra. Činimo dovu Alahu, dž.š., da nam pomogne i primi naš post i da nas u blagom mjesecu obaspe milošću i oprostom", poručio je Fejzić, čestitajući vjernicima Ramazan.

Čestitke povodom početka Ramazana

Povodom nastupajućeg Ramazana ministar za ljudska prava Suad Numanović uputio je čestitku Rifatu efendiji Fejziću i svim vjernicima islamske zajednice u Crnoj Gori.

"Duboko sam uvjeren da će Ramazanski post donijeti duhovni mir, ljubav,i toleranciju koje vode iskrenom preobražaju, dobru i opštem napretku u našoj multivjerskoj i multinacionalnoj zajednici. Vjerujem da je kao mjesec Božje milosti, Ramazan mjesec oprosta, humanosti i opšteg dobra i da će doprinijeti stvaranju atmosfere međusobnog uvažavanja, jačanja duha zajedništva i života svih naših građana/ki različitih vjera i kultura", piše u čestitki Numanovića.

Dodaje se da je Ramazan prilika da se pokažu najveće vrijednosti koje pripadnici/e islamske vjeroispovjesti u Crnoj Gori baštine vjekovima.

"Želim da svim vjernicima/ama da provedu post u krugu svojih najmilijih i u duhu poštovanja svoje posebnosti i međusobnog uvažavanja drugih", piše u čestitki.

Povodom početka ramazanskog posta, Rifatu efendiji Fejziću, reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori, i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti, čestitke je u ime Socijalističke narodne partije i svoje lično ime, uputio je Srđan Milić, predsjednik SNP.

"Neka početak mjeseca Ramazana, a na kraju i vaš veliki praznik ramazanski Bajram probudi u svim dobromislećim ljudima uvjerenje da udruženim naporima možemo učiniti sve, da se u našoj zajedničkoj kući Crnoj Gori poštuju kulturne i vjerske različitosti i stvore uslovi da svaka nacionalna i vjerska zajednica razvija i slobodno afirmiše i prezentuje, u duhu evropskih principa, svoje najviše vrijednosti“, kaže se u čestitki predsjednika Milića.

Čestitku je uputio i predsjednik Bošnjačke stranke Rafet Husović.

"Ramazan je mjesec Božje milosti, oprosta grijeha, mjesec udjeljivanja sadake i dobročinstava, mjesec sveopšte dobrote i humanosti. Budimo solidarni i saosjećajni jedni prema drugima, jer to je najviši stupanj pobožnosti zbog kojeg nam je i propisan post, da bi se sit čovjek sjetio gladnih i da bi imućni ljudi brinuli o siromašnim i nemoćnim. Ramazan je blagost koja čovjeku ispuni srce, a post nam omogućava da zajedničkim iftarima i molitvama učvrstimo naše veze i složno radimo za dobro svakog čovjeka i napredak cjelokupnog društva", navodi se u čestitki Husovića.

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić je građanima koji slave Ramazan, poželio da im početak mjeseca Ramazana donese mir i zajedništvo i da nastupajuće dane iskoristite za lijepe trenutke sa bližnjima i prijateljima.

"Razumijevanje i solidarnost neka budu vaše ljudske topline koje ćete dodatno učvrstiti slaveći duh vašeg praznika. Crna Gora je dom svih njenih građana koji treba da bude ugodno mjesto života i da vječno čuvamo zajednički sklad i našu posebnu vrijednost – harmoniju suživota. Društvo oslonjeno na univerzalne vrijednosti, pravdu i solidarnost je jako i spremno za sve izazove pred nama", navodi se u čestitki Krivokapića.

Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić pripadnicima islamske vjeroispovijesti, poželio je da predstojeće mubarek dane provedu u dobrom zdravlju, duševnom miru i porodičnoj sreći.

"Uvjeren sam da će ovaj, za sve pripadnike islamske vjere, poseban praznik, doprinijeti zajedničkoj ljubavi, međusobnom poštovanju i razumijevanju svih u Crnoj Gori. Za Demokrate, drugačija Crna Gora - bez međuvjerskog sklada, lišena multikulturalnosti i poštovanja prava svih – nezamisliva je. Pripadnicima islamske vjeroispovijesti želim da predstojeći mjesec provedu u duhu islamskog učenja - u strpljivosti, odricanju radi duševnog pročišćenja i sa naglašenim stepenom tolerancije, kako je to uvijek bivalo – u krugu svojih porodica, prijatelja i komšija", naveo je Bečić u čestitki.

Predsjednik Građanskog pokreta URA Žarko Rakčević poželio je da "mjesec Ramazan našim sunarodnicima, islamske vjeroispovjesti donese samo dobro i mir, a svim građanima Crne Gore poštovanje vjerskih različitosti, jer jedino međusobnim uvažavanjem i razumijevanjem možemo stvarati bolju, građansku Crnu Goru".

Predsjednik Pozitivne Crne Gore Darko Pajović uputio je svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti čestitku povodom predstojećeg mjeseca Ramazana.

"Želim da vam nastupajući mjesec protekne u miru, sreći, solidarnost i u vremenu provedenom sa ukućanima i prijateljima, što jeste suština Ramazana. Upravo na tim vrijednostima počiva i naše društvo i gradjanska drzava Crna Gora čiju multikulturalnost, različitosti i toleranciju kao njeno najvece bogatstvo trebamo zajedno čuvati i stalno jačati. Stoga, u ime Pozitivne Crne Gore i svoje lično, svim pripadnicima islamske vjere čestitam predstojeći mjesec Ramazan", napisao je u čestitki predsjednik Pozitivne.

Bonus video: