Pejović: Žene i dalje bez jednakih mogućnosti

Pejović je podsjetila da svakim narednim danom jača uvjerenje da su ljudska prava, mogućnosti i pristup sredstvima od presudne važnosti u jednoj demokratskoj državi
2 komentar(a)
Biljana Pejović, Foto: Vlada Crne Gore
Biljana Pejović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 16.06.2015. 15:57h

Zakoni u Crnoj Gori ne prave razliku između muškaraca i žena u ostvarivanju njihovih prava, ali u praksi žene ipak nemaju jednake mogućnosti za to, kao ni isti tretman, kazala je načelnica Odjeljenja za poslove rodne ravnopravnosti Biljana Pejović.

Ona je danas učestvovala na završnoj konferenciji „Reciklažom tekstila do održivih rješenja“, koja obilježava skorašnji završetak istoimenog projekta.

Iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava saopšteno je da je glavni cilj projekta doprinos stvaranju uslova za zapošljavanje ranjivih grupa u Crnoj Gori i Srbiji kroz uspostavljanje sistema prikupljanja, prerade i distribucije recikliranog tekstila.

Pejović je podsjetila da svakim narednim danom jača uvjerenje da su ljudska prava, mogućnosti i pristup sredstvima od presudne važnosti u jednoj demokratskoj državi.

„Važeći zakoni u Crnoj Gori ne prave razliku između muškaraca i žena u ostvarivanju njihovih prava, kazala je ona, no u praksi žene ipak nemaju isti tretman i jednake mogućnosti za ostvarivanje svih prava kao i muškarci“, navodi se u saopštenju.

Prema riječima Pejović, o društvenom i ekonomskom prosperitetu može se govoriti samo ukoliko se postigne da i žene u našem društvu razviju svoj potencijal.

Ona je izrazila uvjerenje u budućnost sličnih projekata i ostvarenja koji pomažu ženama da prepoznaju svoje mogućnosti i potencijal i primjene ih.

„Žene, višestruko socijalno ugrožene, obučavale su se u oblasti recikliranja tekstila. Radionica je pokrenuta u martu 2014. godine i u njoj je izrađeno više od tri hiljade promo proizvoda", naveli su iz Ministarstva.

Projekat su partnerski realizovali, sa crnogorske strane, SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić i Zavod za zapošljavanje Crne Gore- PJ Nikšić, a sa srbijanske Ženski centar Užice, Regionalna razvojna agencija Zlatibor i Nacionalna služba zapošljavanja Srbije – filijala Užice.

Ocijenjeno je da je projekat jsvoju vrijednost dokazao na socijalnom, ekonomskom i ekološkom planu.

Jadranka Milić, task menadžerka projekta je u ime Delegacije EU u Crnoj Gori, koja je najvećim dijelom pokrovitelj projekta, pozvala sve da nastave da rade na stvaranju kvalitetnih projekata.

Poručeno je da je Evropska unija uvijek spremna da podrži aktivnosti koje imaju dugoročne i kvalitetne rezultate.

Bonus video: