Rad ministarke Vlahović je grandiozan plagijat

Direktor Međunarodnog centra za istraživanje turizma i ugostiteljstva iz Velike Britanije profesor Dimitrios Buhalis javno je pozvao ministarku da se izvini i podnese ostavku, jer je doslovno prepisala dio njegovog istraživanja “Destinations’ competitiveness in modern tourism”, o čemu su “Vijesti” ranije pisale
100 pregleda 92 komentar(a)
Sanja Vlahović, Milan Babović, Foto: Facebook
Sanja Vlahović, Milan Babović, Foto: Facebook
Ažurirano: 16.06.2015. 11:12h

Profesor Milenko Popović podnio je ostavku u Senatu Univerziteta “Mediteran” zbog odluke da nema zakonskog osnova da komisija te ustanove utvrđuje da li su ministarka nauke Sanja Vlahović i član Savjeta mladih DPS-a Milan Babović plagirali naučne radove.

Popović je “Vijestima” kazao da i sam “ima apsolutne dokaze da se u slučaju ministarke Vlahović radi o grandioznom plagijatu”, koje je htio da predstavi kolegama, ali za to nije dobio priliku.

“Kada je Komisija donijela takvu odluku i pravnom prazninom zaštitila plagijatore, bio sam šokiran. Ćutnja koja je pratila sjednicu Senata tokom koje je ova odluka u decembru pročitana govorila mi je koliko je pogrešno da budem dio toga. Znate, u tom tijelu sjedi deset redovnih profesora i kao da su svi sa radošću dočekali ovakvu odluku komisije”, rekao je Popović.

Istakao je da nije mogao da se saglasi ni sa navodima predsjednika Komisije Srđe Božovića, koji je tvrdio da su pojedine odredbe akata Univerziteta, na osnovu kojih je trebalo donijeti odluku, prestale da važe:

”A nisu i to je bilo dovođenje u zabludu ostalih, da ne kažem prevara”.

Komisija Univerziteta “Mediteran” zaključila je u decembru da nemaju pravnog osnova da se bave plagijatom Vlahovićeve...

Direktor Međunarodnog centra za istraživanje turizma i ugostiteljstva iz Velike Britanije profesor Dimitrios Buhalis javno je pozvao ministarku da se izvini i podnese ostavku, jer je doslovno prepisala dio njegovog istraživanja “Destinations’ competitiveness in modern tourism”, o čemu su “Vijesti” ranije pisale.

“Dan” je objavio da je Babovićev magistarski rad prepisan, bez pominjanja izvora...

Podgoričko tužilaštvo provjerava da li su naučni radovi Vlahovićeve i Babovića plagijati, a po prijavi Centra za građansko obrazovanje (CGO). Ministarka nauke je u svojstvu građanina i saslušana.

Babović će svoj rad braniti na sudu, jer ga je Petar Martinović tužio radi povrede autorskog prava i naknade štete.

Etički odbor niko nije ni pomenuo

Popović tvrdi da ni u jednom trenutku niko od njegovih kolega nije pomenuo mogućnost da se plagijati Vlahovićeve i Babovića nađu pred Etičkim odborom. Ta mogućnost je ostavljena Kodeksom akademske etike koji je donio bivši rektor Univerziteta “Mediteran” Slobodan Backović.

“Mnoge stvari su se tako završile”, rekao je Popović.

Komisija “Mediterana” u obrazloženju odluke da nemaju osnova da se bave plagijatom ministarke navela je da Zakonom o visokom obrazovanju, Statutom i drugim aktima Univerziteta koji se primjenjuju u datoj situaciji, nijesu regulisana ključna pitanja plagijata, kao što su pojam i sadržaj plagijata u nauci, kriterijumi i mjerila za utvrđivanje originalnosti naučnog rada, dozvoljeni obim citiranja tuđeg teksta, metodi i tehnika utvrđivanja plagijata, sankcije i mjere za plagiranje...

Bonus video: