Prvi čovjek HNV obmanuo javnost: Zaboravio šta mu je šefica pričala

"Bitno je da napravimo unutar kolektiva raspoloženje, da se svi osjećaju i budu dio zajednice – radio apsolutno mora biti dio zajednice. Nije lijepo kad ja dođem jednom u dva-tri mjeseca u radio i sve je super, a kad izađem vanka – vidi onu budalu, za Mariju - vidi onu glupaču , za Adrijana - vidi onoga pedera, nisu to rekla-kazala priče"
158 pregleda 3 komentar(a)
Zvonimir Deković, Foto: Siniša Luković
Zvonimir Deković, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 15.06.2015. 17:56h

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća i član predsjedništva HGI Zvonimir Deković obmanuo je nedavno javnost rekavši da ta stranka ne kontroliše NVO „Hrvatska krovna zajednica Dux Croatorum“ iz Tivta koja je osnivač Dux radija, jedinog elektronskog medija hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori.

Deković je, komentarišući činjenicu da je kao član UO Fonda za manjine Crne Gore odlučujuće uticao da na posljednjoj raspodjeli sredstava iz tog fonda, preko 30 hiljada eura pripadne HNV i organizacijama koje kontroliše HGI, demantovao da „HGI vodi Dux Croatorum“.

„HGI to ne može jer je politička stranka, pa prema tome nije, niti može biti osnivač radija“, kazao je Deković.

Njega, međutim, demantuje činjenica da je predsjednica HGI Marija Vučinović na press konferenciji kojom je 15. marta 2012. predstavljen izborni program te stranke za lokalne izbre u Tivtu pored ostaloga, eksplicitno rekla: “Formirali smo jedini elektronski medij hrvatske nacionalne manjine u CG - Radio Dux".

Dekovića demantuje i činjenica da Upravni odbor “Dux Croatoruma” čine sve istaknuti članovi HGI - predsjednik je Adrijan Vuksanović, a članovi su Marija Vučinović, Zvonimir Deković, Ljerka Dragičević i Zvonimir Perušina. Vučinovićeva je predsjednica HGI, Dragičevićeva poslanica te stranke u crnogorskoj Skupštini i članica Predsjendištva HGI zajedno sa Vuksanovićem I Dekovićem, dok je Perušina bio kandidat za odbornika HGI na posljednjim izborima u Tivtu.

Glasovima Vuksanovića, Dekovića, Vučinovićeve i Dragičevićeve, 6. avgusta prošle godine, sa mjesta direktora Dux radija smijenjen je Miroslav Marušić, zbog kako je tada objašnjeno, “loših međuljudskih odnosa u radiju”.

Protiv njegove smjene glasao je Perušina, a da je u pitanju bilo nešto drugo svjedoči i audio zapis sa te sjednice UO Dux Croatoruma, koji “Vijesti” posjeduju.

“Nemam više nikave obaveze da lobiram za sredstva (za Dux radio) bilo gdje, nakon priča koje se pričaju i koje su išle direktno iz radija - za mene, za Ljerku, za Zvonka… ovakvi su, onakvi su... Radio ovako više ne može opstajati i treba se apsolutno promijeniti rukovodeći kadar… Ovdje smo se našli svi koji smo uvrijeđeni od priča koje kolaju iz radija, konkretno od vas”, kazala je predsjednica HGI Marija Vučlinovič Marušiću, na sjednici na kojoj je on kasnije smijenjen.

Ona je dodala da se “zna čiji je to radio i u čijoj je to službi”, te da bi rukovodilac “morao imati makar moralne obaveze da sve ono što se tiče naše hrvatske zajednice bude udarna vijest, a od toga nema ništa”.

“Svako ko se vidi u ovom radiju i ko zna kako se to finansira, treba imati moralnu obavezu makar da ćuti... Ukoliko i dalje bude podrivanja jer toga očit ima - ko se ne vidi tu, da je zdravo!”, kazala je Vučinovićeva, koja nije odgovorila na više puta ponovljeno Marušićevo insistiranje da saopšti koje su to priče koje joj smetaju.

Ona je kazala da direktor Dux radija “nije bio lojalan”, iako je Marušić, koji nije bio član te stranke, bio 2012. na izbornoj listi HGI.

"Vidi onu glupaču"

Bitno je da napravimo unutar kolektiva raspoloženje, da se svi osjećaju i budu dio zajednice – radio apsolutno mora biti dio zajednice. Nije lijepo kad ja dođem jednom u dva-tri mjeseca u radio i sve je super, a kad izađem vanka – vidi onu budalu, za Mariju - vidi onu glupaču , za Adrijana - vidi onoga pedera, nisu to rekla-kazala priče, rekao je Deković na sastanku na kojem je smijenjen Marušić.

"Želim da unutar kolektiva bude jedna zdrava atmosfera, poštivanje, uvažavanje. Ako ti radiš u interesu hrvatske zajednice, ti meni ne moraš biti novinar koji je dobio Pulicerovu nagradu... To nije javni servis već radio hrvatske zajednice i tu će se morati raditi ljudi koji će poštivati tu proceduru”, kazao je tada Zvonimir Deković dok je Adrijan Vuksanović radnicima Dux radija zaprijetio da “ko god bude nešto pričao i spletkario okolo, ići će iz radija, pa taman meni bio brat”.

Bonus video: