Kolašin: Dnevni boravak za stare otvara se naredne godine

Kako je najavljeno, lokalna uprava će do 15. novembra pronaći prostor koji će opremiti resorno ministarstvo
145 pregleda 0 komentar(a)
Milosav Bato Bulatović, Foto: Opština Kolašin
Milosav Bato Bulatović, Foto: Opština Kolašin
Ažurirano: 19.10.2018. 13:29h

Dnevni boravak za stare u Kolašinu trebalo bi da bude otvoren u prvoj polovini naredne godine. To je saopšteno nakon sastanka predsjednika Opštine Milosava Bata Bulatovića sa Sonjom Damjanović direktoricom Centra za socijalni rad za opštine Mojkovac i Kolašin, Duškom Šćepanović rukvodiocem kolašinske područne jedinice, te predstavnicima Ministarstva rada i socijanog staranja.

Kako je najavljeno, lokalna uprava će do 15. novembra pronaći prostor koji će opremiti resorno ministarstvo. Stara lica, koja budu korisnici dnevnog boravka, imaće u njemu jedan topli obrok, besplatna bezalkoholna pića, prostor za druženje, društvene igre...

„Do polovine novembra ćemo odrediti prostor, u kojem će biti dnevni boravak za stare i, siguran sam, da ćemo ga u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja staviti u funkciju u prvoj polovini naredne godine. Takođe, uključićemo se u prevoz djece sa smetanjama i teškoćama u razvoju, koja koriste usluge Dnevnog centra u Mojkovcu. Kompletiraćemo i lokalni plan socijalne inkluzije“, rekao je Bulatović.

Damjanović je navela pozitivan primjer funkcionisanja dnevnog boravka za stare u Mojkovcu koji ima 16 korisnika, dok je Šćepanović predložio da se projekat geronto domaćica proširi i na prigradska područja. U tom projektu su trenutno uključene četiri geronto domaćice, koje brinu o oko 40 korisnika.

Sa sastanka je poručeno i da Kolašin nema registrovanih beskućnika, međutim, da postoje oni kojima je potrebno obezbijediti po jedan besplatan obrok.

Načelnica Direkcije za razvoj usluga Ivana Šuković najavila je da ministarstvo radi na otvaranju prihvatnih centara za žrtve nasilja u kojima bi se oni zadržavali tri dana.

"Biće regionalnih centara, ali ćemo ih otvarati gdje god bude uslova. Uvodimo novine u svim djelatnostima. Tako smo postavili aplikaciju kojom se prati rad geronto domaćica.Koordinatori mogi da prate njihov rad i spisak obaveza koju imaju tokom posjeta starim licima.Na kraju korisnik geronto-usluge ima mogućnost da ocijeni rad domaćice. Ako nešto nije u redu , koordinator odmah reaguje", objasnila je Šuković.

Bonus video: