ŽABLJAČANI NEZADOVOLJNI STATUSOM U JP NP CRNE GORE

Durmitor da zadrži pare koje zatraži

Durmitorci traže da se njihovom NP vrati samostalnost i novac koji zaradi ostane u tom kraju, a ne da se njime finansiraju drugi NP
62 pregleda 0 komentar(a)
NP Durmitor, Foto: Obrad Pješivac
NP Durmitor, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 13.06.2015. 18:17h

Žabljačani su nezadovoljni statusom NP „Durmitor“ u JP Nacionalni parkovi Crne Gore. Traže da se „Durmitoru vrati pravni i ekonomski subjektivitet”. Rafter iz Đurđevića Tare Goran Leković je zatražio da, ukoliko Durmitor mora funkcionisati u okviru Javnog preduzeća, sjedište te institucije bude na Žabljaku.

Isto je tražio i Milorad Mitrović iz pljevaljske NVO „Breznica“ uz opasku da ovakav model organizacije nije poznat nigdje u svijetu.

“Prihodi iz NP „Durmitor“ slivaju se u centralu u Podgorici, a opštine Pljevlja i Mojkovac, koje gravitiraju parku od toga nemaju ništa. Takva organizacija doprinijela je da su prošla tri IPA ciklusa, a da ni na jednom nije bilo projekata za razvoj Nacionalnog parka. Produkt toga je divlja i neplanska gradnja, zakup na obali Crnog jezera a prilazi mostu na Tari podsjećaju na Tuški put, kaže Mitrović.

Ponuđeni program petogodišnjeg razvoja, Darko Stijepović iz NVO „Centar za razvoj Durmitora“ smatra spiskom želja koje se neće ostvariti i postavlja pitanje zašto na jučerašnjem skupu nije bilo nikog iz naučnog savjeta ili direktora JP „Nacionalni parkovi Crne Gore“.

„Sva zarada u NP „Durmitor“ preliva se u druge parkove, kako bi se pokrili troškovi „Skadarskog jezera“ koji je kanalizacija Podgorice ili „Lovćena“ koji je istorijski park. „Durmitor“ je na više načina oštećen zbog ovako nakaradnog načina organizovanja. Ispostavlja se da NVO sektor radi posao JP NPCG. Na obali Crnog jezera na ilegalan i protivzakonit način podignuta su dva objekta a kanalizacija odvedena u Crno jezero. Narod koji ovdje živi u nepovoljnom je položaju jer niko ne može dobiti nikakav posao putem tendera. Smanjivanje opsega Parka za 3.000 hektara dovelo ga je na crvenu listu UNESCO”, kazao je Stijepović.

Miroslav Šljivančanin iz Društva prijatelja rijeke Tare konstatovao je da je zanemarena uloga lokalnog stanovništva a ekonomski i moralni principi ne dozvoljavaju da se narodu uzima ono što mu pripada.

Na to je ukazao i Branislav Ostojić, poljoprivredni proizvođač iz Đurđevića Tare i iskazao nezadovljstvo trasom budućeg dalekovoda Čevo-Pljevlja koja se pruža neposredno iznad velikog mosta.

Da se na Statutu, kojim se u DOO transformišu Javna preduzeća, radilo zakulisno potvrdili su i Tomo Pajović, direktor NO Durmitor i predstavnik JP „Nacionalni parkovi Crne Gore“ Veselin Luburić. Kazali su da sa izradom i donošenjem novog statuta nijesu bili upoznati, već su se upoznali iz sredstava informisanja, i da su zbog toga izražavali proteste.

Pajović je kazao da će ta okolnost doprinijeti da NP „Durmitor“ izgubi svaki subjektivitet i da će to imati negativan odraz na komunikaciju sa lokalnim stanovništvom. Luburić kaže da je i lično i profesionalno protiv takvog načina koji nigdje nije poznat. On je insistirao da članovi Foruma NP „Durmitor“ zvanično zatraže preispitivanje takvog modela transformacije, a i javnost mora odreagovati, jer su nacionalni parkovi vrijednosti višeg značaja i ne mogu biti privredna društva, čime se gubi javni interes i ekološka komponenta.

Taušanović za samostalnost Nacionalnog parka Durmitor

Apsolutnu samostalnost NP „Durmitor“ zatražio je i predsjednik Udruženja žabljačkih hotelijera Živko Taušanović smatrajući da je ovakav način organizacije neodrživ. On je u svom obraćanju ukazao na temu novog statuta koji je i po njemu, ali i po drugim učesnicima rasprave, neprihvatljiv. Raniji direktor NP „Durmitor“ Mile Stijepović kaže da su programi dobri, ali je problematična njihova realizacija.

Primijetio je kao nedopustivo da su Parkovi odvojeni od lokalnih struktura i turističke privrede.