Plan upravljanja otpadom do 2020: Sjever mora da bude prioritet

Za planom predviđene opcije potrebno od 50 do 100 miliona eura
62 pregleda 0 komentar(a)
Nebojša Pokimica, Foto: Zoran Đurić
Nebojša Pokimica, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 13.06.2015. 11:48h

Na sjeveru Crne Gore ne postoje ni osnovne infrastrukturne pretpostavke za upravljanje otpadom, pa bi taj region morao da bude u fokusu mjera predviđenih Državnim planom upravljanja do 2020. godine, ocijenjeno na jučerašnjoj javnoj raspravi o nacrtu tog dokumenta.

Vođa tima koji je radio Državni plan Nebojša Pokimica pojasnio je da plan predviđa tri opcije upravljanja otpadom.

“Prva opcija predviđa formiranje pet regionalnih centara za upravljanje otpadom, druga tri regionalna centra, opcija tri formiranje jedinstvenog regiona. Centar za upravljanje otpadom u trećoj opciji bi bio u Nikšiću i predviđa otvaranje energane na otpad. Procjena je da bi za funkcionisanje opcije 1 trebalo oko 63 miliona eura, za opciju 2 oko 50, a za treću više od 100 miliona eura”.

Najveće promjene, kako je naveo, ticale bi se se sjevernog regiona, gdje Berane više ne bi egzistiralo kao nosilac regiona, već Bijelo Polje.

“Prema podacima iz 2013. godine, količina komunalnog otpada je iznosila 244 hiljade tona i mi smo analize bazirali na toj količini. Procjena je da se u Crnoj Gori generiše po stanovniku 0,86 kilograma po danu, s tim da turisti generišu 1,76 kilograma dnevno”, kazao je Pokimica.

On je ocijenio da će veliki problem predstavljati neuređena smetlišta koja koriste opštine i da će biti potrebna velika sredstva za njihovo uređenje ili uklanjanje.

“Medicinski otpad nije riješen na dekvatan način i ne postoje precizni podaci o količinama, a za veterinarski otpad ne postoje nikakvi podaci”.

Bonus video: