Pronađen švercovani čekić: Ko je krao šumu u Njegušima

Rožajce nije iznenadila priča o švercovanom čekiću. Tvrde da je to samo “igla u plastu sijena“, naspram kontinuirane pljačke u rožajskim šumama
243 pregleda 3 komentar(a)
Rožajske šume, Foto: Arhiva "Vijesti"
Rožajske šume, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 13.06.2015. 07:10h

Istražitelji pokušavaju da utvrde ko je u rejonu Njeguša, kod Rožaja, koristio švercovani čekić za doznaku šumske građe i koliku štetu je država pretrpjela.

Švercovani čekić policija je pronašla u četvrtak, u krugu rožajske Šumske uprave.

“Za čekićem smo tragali nekoliko dana jer smo imali informaciju da je izvjesna količina šumske građe u rejonu Njeguša njime doznačena i posječena“, saopštili su iz rožajske policije “Vijestima”.

U rejonu Njeguša su zatečena i posječena stabla, obilježena švercovanim čekićem. Napravljene su fotografije i sačinjen zapisnik.

“U postupku izviđaja će biti uzete izjave od odgovornih lica u Šumskoj upravi Rožaje, a radiće se i na utvrđivanju eventualne odgovornosti lugara i osoba koje su vršile sječu. Sporni čekić će biti poslat na vještačenje u Forenzički centar u Danilovgradu“, kazao je izvor iz policije.

Istražitelji će pokušati da utvrde da li je nelegalne sječe bilo i na drugim lokalitetima.

“Rejon Njeguši je veliki i bez pomoći Uprave za šume teško možemo znati koliko je šume bespravno doznačeno i posječeno. Utvrđivaće se eventualna zloupotreba i u nekim drugim rejonima“, saopšteno je iz policije.

Rožajce nije iznenadila priča o švercovanom čekiću. Tvrde da je to samo “igla u plastu sijena“, naspram kontinuirane pljačke u rožajskim šumama.

“Javna je tajna u kojem nekadašnjem proizvodnom pogonu se prave lažni čekići koji se koriste za bespravnu sječu, ali se time niko ozbiljno ne bavi. Tako doznačena građa se uglavnom izvozi, a na graničnim prelazima se niko ne bavi vjerodostojnošću pečata. Na takav način su napravljeni milioni eura štete, a rožajske šume opustošene“, rekao je “Vijestima“ radnik rožajske Šumske uprave.

Bonus video: