Montenegro airlines: "Foker" neće poletjeti tokom ljetnje sezone

Avion tipa F-100 registarske oznake 4O-AOT nije vraćen u plovidbeno stanje, mada to još uvijek stoji kao opcija pri čemu se rok ne može precizirati. Fokeri su i dalje vrlo poželjni avioni u našoj floti i ozbiljno ćemo računati na njih kada se u novom razvojnom ciklusu bude dimenzionisala flota", kazao je "Vijestima" izvršni direktor MA Živko Banjević
162 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 12.06.2015. 18:19h

Iako je to bilo planirano, nacionalna aviokompanija "Montenegro Airlines" (MA) nije pred sezonu, u tzv. plovidbeno stanje vratila jedan od tri svoja već duže vrijeme prizemljena aviona tipa "foker F-100".

Riječ je o avionu registarskih oznaka 4O-AOT koji je zbog isteka resursa i potrebe tzv. velikog remonta (D-pregled), prizemljen 1.marta prošle godine.

"Avion tipa F-100 registarske oznake 4O-AOT nije vraćen u plovidbeno stanje, mada to još uvijek stoji kao opcija pri čemu se rok ne može precizirati. Fokeri su i dalje vrlo poželjni avioni u našoj floti i ozbiljno ćemo računati na njih kada se u novom razvojnom ciklusu bude dimenzionisala flota", kazao je "Vijestima" izvršni direktor MA Živko Banjević.

On je dodao da u međuvremenu, iako je za to dobijena saglasnost Vlade kao vlasnika kompnaije, MA nije prodao ni jedna od preostala dva prizemljena "fokera", registarskih oznaka 4O-AOK i 4O-AOL.

Ta dva aviona zbog starosti i isteka resursa, gotovo da se više uopšte ne mogu upotrijebiti, osim za rezervne djelove. U floti MA trenutno lete dva "fokera F-100" (4O-AOP i 4O-AOM) kao i četiri moderna aviona brazilskog proizvođača "Embraer" – tri tipa "E-195" i jedan tipa "E-190".

Od toga je samo jedan "E-195" knjigovođstveno u knjigama upisan kao vlasništvo MA jer je on 2010 uzet na tzv. finansijski lizing vrijedan 45 miliona dolara od jedne brazilske banke u prilično nepovoljnim uslovima po MA koji ga otplaćuje do 2024 godine.

Ostala tri "embraera" su uzeti na tzv.operativni lizing i zvanično su vlasništvo konzorcijuma GECAS. To je kćerka-firma velike američke industrijske korporacije "General Electric", i najveća je lizing kompanija za avione u svijetu kojoj pripada preko 1.800 vazduhoplova koje koristi 245 aviokompanija i za to GECAS-u plaćaju nadoknadu za iznamljivanje.

Ova činjenica utiče i na to da menadžment MA nije mogao "Vijestima" saopštiti podatak koliko je ta kompanija platila dva posljednja obimnija pregleda i remonta na "embraerima".

U servisnoj službi poljskog nacionalnog avioprevoznika LOT lani je urađen tzv. C pregled i remont najstarijeg MA-ovog "embraera E-195" koji je našoj kompaniji isporučen 2008, a nedavno je u servisu britanske kompanije "Flybe" odrađen isti pregled i servis za njegovog godinu dana mlađeg blizanca.

Na pitanje koliko su ti dosta kompleksni radovi koštali, direktor MA Živko Banjević je kazao da su "ti troškovi predmet plaćanja prema ugovorima o iznajmljivanju aviona sa kompanijom GECAS i kao takvi se ne mogu objavljivati bez njihove saglasnosti".

"Troškovi C pregleda, preciznije tzv. 2C pregleda, se pokrivaju iz fonda koji se GECAS-u uplaćuje po satu leta u skladu sa pomenutim ugovorima. Odabir izvođača se vrši na principu prikupljanja ponuda od strane više ovlašćenih radionica koje sa aspekta kvaliteta radova sve moraju zadovoljiti tzv. EASA part-145 kriterijume, od kojih se bira ona finansijski najpovoljnija. Za avion 4O-AOA najpovoljniju ponudu je dala kompanija LOT iz Poljske, a u slučaju 2C pregleda na avionu 4O-AOB koji je već urađen, najbolju ponudu je dala kompanija Flybe iz Velike Britanije", objasnio je Banjević.

Prema njegovim riječima, prošlogodišnja havarija kada su 23.septembra kolica za prtljag na podgoričkom aerodromu, nošena vjetrom, udarila u lijevi motor parkiranog najnovijeg MA-ovog "embraera E-190" i oštetila uvodnik vazduha na motoru, koštala je 200 hiljada dolara.

"Troškove opravke ovog oštećenja platila je osiguravajuća kuća preduzeća "Aerodromi Crne Gore", precizirao je Banjević.

Galerija

Bonus video: