Na sjeveru mogući socijalni nemiri ako se vrate hiljade iseljenika

Iseljenici su kazali Euromostu da njihova djeca sada imaju šta da jedu, da imaju zdravstvenu zaštitu i “sve što bi čovjek mogao da ima u normalnoj državi, dok u našoj državi im je sve to ukinuto"
24 komentar(a)
Braušvajng, iseljenici, Foto: Euromost
Braušvajng, iseljenici, Foto: Euromost
Ažurirano: 12.06.2015. 11:47h

Na sjeveru Crne Gore mogući su socijalni nemiri ako Njemačka vrati hiljade građana Crne Gore koji su u toj zemlji zatražili azil, upozoravaju iz NVO Euromost poslije razgovora sa iseljenicima u prihvatnom centru u Braušvajngu.

U saopštenju se navodi da su građani koji su se iselili sa sjevera Crne Gore ogorčeni na vlast jer ih je, kako smatraju, ostavila gladne, njihovu djecu bez mogućnosti da prežive i ukinula im sve.

Oni su poslali poruku da neće biti dobro ako ih njemčke vlasti vrate u domovinu, dok su predstavnicima vlade, pojedinim predsjednicima Opština i političarima poručili da ne pomišljaju da ih obilaze u Njemačkoj jer im je, kako su kazali, bolje i pod šatorima nego u svojoj državi.

Iseljenici su kazali Euromostu da njihova djeca sada imaju šta da jedu, imaju zdravstvenu zaštitu i "sve što bi čovjek mogao da ima u normalnoj državi, dok u našoj državi im je sve to ukinuto".

Iz Euromosta smatraju da bi vlasti trebalo odmah da pripreme strategiju pomoći svim građanima u slučaju da ih njemačke vlasti vrate u Crnu Goru.

Ova NVO tvrdi da vlasti na državnom i lokalnom nivou još ne shvataju ozbiljno situaciju i da i jedni i drugi mogu sjutra imati velike probleme.

Iz Euromosta su pozvali poslanike da raspravljaju o ovom problemu na Skupštini, a skupštinski Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje da donese izmjene i dopune zakona o dječijoj zaštiti kroz koji bi se po hitnom postupku vratio dječiji dodatak "koji su nekada primala sva djeca ali im je nezakonito ukinut".

U saopštenju je kritikovan i rad UNICEF-a. Ljudima iz Euromosta nije jasno zašto UNICEF "ćuti i govori o akciji Svi u zabavišta dok je na hiljade djece na sjeveru ugroženo i zbog toga odlaze u druge države, nemaju da se prehrane a ne da idu u zabavišta".

Bonus video: