"Saradnja crnogorske i italijanske policije na zadovoljavajućem i kvalitetnom nivou"

Kako je saopšteno iz Ministarstva, sagovornici očekuju da se kroz obuke i razmjenu iskustava poveća kadrovska efikasnost za vođenje istraga, u oblastima međunarodne trgovine narkoticima, krijumčarenja oružja i stvaranja kriminalnih organizacija, migracija i trgovine ljudima
1 komentar(a)
Sastanak, Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova
Sastanak, Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova
Ažurirano: 23.10.2018. 12:24h

Crna Gora i Italija kvalitetno sarađuju u policijskim poslovima, a zajednički IPA projekti unaprjeđuju kapacitete za borbu protiv organizovanog i ostalih oblika teškog kriminala.

To je ocijenjeno na sastanku crnogorske delegacije koju su predvodili ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić i direktor Uprave policije Veselin Veljović i delegacije Italije koju su činili ambasador Luka Zelioli i lider regionalnog projekta Borba protiv teškog kriminala na Zapadnom Balkanu Đenaro Kapoluongo.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova su kazali da su sagovornici zadovoljni saradnjom i da očekuju da će se dodatno unaprijediti sistem razmjene informacija i ojačati kapaciteti u predistražnim aktivnostima koje sprovodi policija prije podnošenja prijave tužilaštvu.

Kako je saopšteno iz resornog Ministarstva, sagovornici očekuju da se kroz obuke i razmjenu iskustava poveća kadrovska efikasnost za vođenje istraga, u oblastima međunarodne trgovine narkoticima, krijumčarenja oružja i stvaranja kriminalnih organizacija, migracija i trgovine ljudima.

Navodi se da je sastanak bio prilika da se sagledaju rezultati i nivo saradnje i razmotre inicijative u cilju jače regionale saradnje.

„Sagovornici su izrazili podršku projektu „Sea Gate“, kako bi države Jadrana zajednički pružile efikasan preventivni i represivni odgovor na kriminalne aktivnosti koje se događaju u morskim vodama“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, potvrđena je spremnost za realizaciju Memoranduma o razumijevanju u oblasti migracija, kojim je predviđena italijanska donacija patrolnih čamaca crnogorskoj policiji.

Bonus video: