Beranska bolnica mimo zakona sedam godina

Analize briseva iz operacione sale ginekološkog odjeljenja beranske Bolnice rađene su krajem septembra 2007. a nakon toga u oktobru 2012.
71 pregleda 9 komentar(a)
Bolnica Berane, Foto: Arhiva Vijesti
Bolnica Berane, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 12.06.2015. 05:45h

Direktor beranske bolnice Budimir Dabetić saopštio je da sedam godina nijesu pravili izvještaje o stanju u toj ustanovi i da ih Ministarstvo zdravlja na to nije obavezivalo, iako je to zakonska obaveza.

To piše u odgovoru NVO “Krug života”, koja je zahtjevom za slobodan pristup informacijama tražila rezultate mikrobioloških briseva iz porodilišta.

“Od 2007 do 2014. nijesmo pravili izvještaje... niti nas je resorno ministarstvo na to obavezivalo”, piše u dokumentu koji je potpisao Dabetić.

Iz Ministarstva zdravlja su, međutim, naglasili da su direktori dužni da prave izvještaje: “Direktori su... u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti... u obavezi da do 31. januara tekuće godine Ministarstvu zdravlja dostave pisani izvještaj o radu za prethodnu godinu”.

Iz tog resora nijesu odgovorili da li su iz beranske bolnice slali izvještaje tokom sedam godina i šta su preduzeli tim povodom.

Zakonom je precizirano da je direktor dužan da podnosi izvještaj Ministarstvu najmanje jednom godišnje.

Predsjednik NVO “Krug života” Dejan Cvijanović ocijenio je da se Dabetićeve tvrdnje poklapaju sa izjavama predstavnika MZ Mensuda Grbovića i Sanje Simović, koji su nakon infekcije beba u bjelopoljskoj bolnici, u novembru prošle godine, tvrdili da taj resor nije znao kakvo je stanje u bolnicama, jer su “pojedini direktori slali lažne izvještaje”.

On je ponovo pozvao predstavnike MZ da saopšte imena direktora koji su zanemarivali zakonske obaveze.

Grbović je ranije saopštio da je njegova izjava pogrešno protumačena, istakavši da direktori šalju tipske, odnosno godišnje izvještaje o radu, iz kojih se ne mogu dobiti informacije da je nešto ozbiljno.

Predstavnici 16 NVO, među kojima je i “Krug života” uputili su u martu ove godine, tokom štrajka roditelja beba inficiranih u bjelopoljskoj bolnici, zahtjev MZ da u što kraćem roku dostavi analizu briseva od 2007. do 2014. godine iz bolnica u Nikšiću, Kotoru, Cetinju, Baru, Beranama, Bijelom Polju i Kliničkog centra Crne Gore.

U odgovoru iz beranske bolnice na zahtjev NVO, može se vidjeti da i po pet godina nijesu rađene analize mikrobioloških briseva na pojedinim odjeljenjima.

“Vijestima” ni nakon osam dana iz beranske bolnice nijesu odgovorili na pitanja u vezi sa spornim izvještajima i brisevima.

Brisevi rađeni jednom u pet godina

Analize briseva iz operacione sale ginekološkog odjeljenja beranske Bolnice rađene su krajem septembra 2007. a nakon toga u oktobru 2012.

Brisevi sa odjeljenja neonatologije nijesu rađeni gotovo šest godina, da bi prvi put bili uzeti u maju 2013.

Zanimljivo je da su u decembru prošle godine, nakon izbijanja infekcije u bjelopoljskoj Bolnici i smrti jedne bebe, analize briseva sa odjeljenja neonatologije rađene čak dva puta u roku od 15 dana. Interne kontrole na Dječjem odjeljenju za sedam godina rađene su samo u novembru 2012. godine i početkom marta 2014. godine.

Bez ikakvih analiza 2009. i 2011. godine

Rukovodstvo beranske bolnice tvrdi da su svi nalazi briseva bili uredni, “što se može utvrditi uvidom u protokol analiza u mikrobiološkoj laboratoriji Doma zdravlja 'Dr Nika Labović' Berane”.

Tokom 2009. i i 2011. godine ni na jednom odjeljenju nijesu uzeti brisevi za analizu, a Dabetić je saopštio da je Institut za javno zdravlje, kao ustanova koja vrši nadzor i kontrolu, uzimala briseve i radila analize 2008. 2009. i 2010.

“Rezultate analiza nije nam dostavila na uvid, jer kao nadzorni organ i nije imao obavezu”, piše u odgovoru.

Iz “Kruga života” su saopštili da ne vjeruju da je moguće da rukovodstvo beranske bolnice nije zanimalo kakvo je stanje u njihovoj kući i da od Instituta nijesu tražili rezultate briseva.

Bonus video: