Na ispit iz maternjeg jezika, prigovor podnijelo 250 maturanata

Maturanti su se žalili na bodovanje, ali najviše na “uopšten” sadržaj testa
286 pregleda 4 komentar(a)
Gimnazija Slobodan Škerović, Foto: Vesko Belojević
Gimnazija Slobodan Škerović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 10.06.2015. 17:53h

Više od 97 odsto gimnazijalaca, odnosno oko 90 procenata đaka srednjih-stručnih škola, položilo je maturski ispit iz maternjeg jezika.

“Vijestima” je iz Ministarstva saopšteno da je maturski ispit iz albanskog jezika i književnosti položilo 87 procenata od ukupno 316 đaka.

Nakon što su iz Unije srednjoškolaca ukazali na “nepravilnosti” i pozvali nadležne da ispitaju “probleme na koje su se žalili maturanti”, iz Ministarstva su pojasnili da je maturski iz crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti (CSBHJK) polagalo 6.496 maturanata - 2.294 gimnazijalca i 4.202 učenika srednjih stručnih škola.

“ Prigovor su podnijela 232 učenika iz CSBHJK i 18 učenika iz albanskog jezika i književnosti. Tako je 138 učenika gimnazije podnijelo prigovor za CSBHJK i 12 za albanski jezik i književnost. Usvojena su 42 prigovora iz CSBHJK i pet iz albanskog jezika i književnosti. Prigovor su podnijela i 94 učenika srednjih stručnih škola iz CSBHJK i šest učenika iz albanskog jezika i književnosti. Usvojena su 23 prigovora iz CSBHJK i jedan prigovor iz albanskog jezika i književnosti”, odgovoreno je “Vijestima”.

Maturanti su se žalili na bodovanje, ali najviše na sadržaj testa koji je, prema njihovim ocjenama, bio previše uopšten, bez pitanja koja će pokazati njihova znanja iz gramatike, književnosti, pismenost i elokventnost.

Iz Unije srednjoškolaca su najavili da će, kao zastupnik srednjoškolaca, uputiti zahtjev Ministarstvu prosvjete i Ispitnom centru da dijalogom pokušaju da riješe problem.

“Potrebno je da se pažljivo analiziraju problemi na koje ukazuju maturanti, da se obezbijedi obavezna edukacija test administratora o važnosti maturskih ispita, kao i da se učenicima omogući uvid u njihove ispitne testove“.

Posebno su ukazali na pojedine sporne djelove testa iz maternjeg jezika, naglasivši grešku kod frazeologizama.

Na maturskom ispitu iz engleskog jezika, tvrde, bilo je i tehničkih problema.

“Naše očekivanje je da će nam nadležne institucije izaću u susret i... donijeti zaključke kojim će se ubuduće izbjeći uočeni nedostaci...”

Bonus video: