Rodić: To što je Katnić bio na ratištu ne znači da je zločinac

"Ono što ja mogu lično iznijeti je da se radi o dobrom sudiji koji poštuje zakon i poznaje materiju, a pogotovo posao za koji se sada kandidovao", naveo je Rodić
89 pregleda 17 komentar(a)
Goran Rodić, Foto: Luka Zeković
Goran Rodić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.06.2015. 16:16h

Ugledni advokat Goran Rodić rekao je da ne vidi elemente koji bi sudiju Apelacionog suda Milivoja Katnića onemogućili da bude izabran na funkciju za koju se kandidovao.

"Sudija Katnić se izjasnio po pitanju njegovog učešća 1991. godine da je kao pravnik bio na području dubrovačkog ratišta sa svojim zadacima koje je imao od strane komande. Smatram, kako za njega tako i za bilo koga drugog, ako ne postoje bilo kakvi dokazi u smislu nezakonitog djelovanjada samo učešće, odnosno obavljanje svog posla, a taj posao je obavljalo na desetine hiljada ljudi, pripadnika tadašnje JNA, apriori ne može značiti da je neko nešto nezakonito radio", rekao je Rodić za Radio Slobodna Evropa.

Rodić, koji je sa Katnićem radio u Vojnom sudu u Podgorici, je dodao i da o Katniću ima pozitivno profesionalno mišljenje.

"Znam da je sudija Katnić počeo kao pripravnik da radi, da je prešao u pravosuđe i počeo da radi 1993. u Vojnom sudu. Da je završio taj staž i da je poslije izabran za sudiju Vojnog suda, i taj posao je obavljao do ukidanja vojnog pravosuđa negdje 2004. godine. Zatim prelazi u Apelacioni sud i o tom radu postoje podaci o kvalitetu rada, koji su evidentni. Ono što ja mogu lično iznijeti je da se radi o dobrom sudiji koji poštuje zakon i poznaje materiju, a pogotovo posao za koji se sada kandidovao", naveo je on.

Direktorica CGO Daliborka Uljarević smatra da je korijen problema to što nikada nije bilo lustracije i što su mnogi povezani sa zločinima u vrhu vlati ili u opoziciji.

"Činjenica da Crna Gora nije iskusila smjenjivost vlasti, a samim tim ni onih ljudi koji su na različite načine učestvovali u ratnim događajima sa početka devedesetih i koji nose punu političku, ako ne i koju drugu odgovornost, je svakako značajan limitirajući faktor za kompletan proces suočavanja sa prošlošću, uključujući i procesuiranje ratnih zločina. Pri tome ne kažem unaprijed da je Katnić neko ko nosi odogovrnost za one radnje za koje ga optužuju bivši zarobljenici iz logora Morinj, već da ima obavezu da dokaže da to nije tačno, a to se ne dokazuje javnim saopštenjima, već u proceduri koju on kao sudija jako dobro poznaje“, rekla je ona za Radio.

Bonus video: