Osnovan Forum Nacionalnog parka Biogradska gora

To tijelo će imati za cilj postizanje pune integracije interesa lokalne populacije i privrednih subjekata u upravljanju, razvijanju postojećih i stvaranju novih oblika partnerstava, pospješivanju ekonomskih aktivnosti i poslovanja subjekata u Biogradskoj gori
0 komentar(a)
Forum NP Biogradska gora, Foto: Dragana Šćepanović
Forum NP Biogradska gora, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 10.06.2015. 15:40h

U Nacionalnom parku (NP) Biogradska gora danas je osnovano Socio-ekonomsko tijelo (forum).

To tijelo će, kako je saopšteno iz JP Nacionalni parkovi Crne Gore, imati za cilj postizanje pune integracije interesa lokalne populacije i privrednih subjekata u upravljanju, razvijanju postojećih i stvaranju novih oblika partnerstava, pospješivanju ekonomskih aktivnosti i poslovanja subjekata u „Biogradskoj gori”.

Takođe, planirano je da se, osnivanjem foruma, poboljša informisanost zainteresovanih strana o aktivnostima koje se planiraju u Parku.

Ranije su osnovani socio-ekonomski forumi za NP Lovćen i NP Durmitor, a u narednom periodu planirano je i osnivanje takvih tijela i za Skadarsko jezero i Prokletije.

Forumu NP Biogradska gora prisustvovali su predstavnici opština, lokalnih turističkih agencija, privrede, NVO i lokalnih zajednica koje gravitiraju prostoru parka.

Učesnici Foruma naglasili su značaj saradnje uprave Parka sa svim subjektima koji djeluju na prostoru ovog zaštićenog prirodnog područja u cilju njegove valorizacije. Potpisan je i sporazum o saradnji sa predstavnicima opština, lokalnih turističkih organizacija, privrednih subjekata i NVO u procesu nominacije NP „Biogradska gora“ za dobijanje povelje Europark federacije.

Bonus video: