Crna Gora preuzela predsjedavanje MARRI inicijativom

"Period crnogorskog predsjedavanja biće posvećen i aktivnostima na povećanju vidljivosti projekata koji su implementirani posredstvom inicijative“, navodi se u saopštenju
66 pregleda 0 komentar(a)
MARRI inicijativa, Foto: Mup.gov.me
MARRI inicijativa, Foto: Mup.gov.me
Ažurirano: 10.06.2015. 15:47h

Crna Gora je danas od Makedonije preuzela jednogodišnje predsjedavanje Regionalnom inicijativom za migracije, azil i raseljena lica (MARRI).

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), crnogorsku delegaciju na desetom Forumu te inicijative, održanom u Skoplju, predvodio je ministar Raško Konjević.

"Konjević je potvrdio opredjeljenje Vlade i MUP-a da, efektuirajući odlične političke odnose sa susjednim državama, posebnu pažnju tokom predsjedavanja posveti jačanju inicijative, stvaranju preduslova za intenzivnije aktivnosti na širokom polju upravljanja migracijama, kao i na podizanju efikasnosti sistema azila, procedura readmisija i rješavanja statusa raseljenih u svim državama učesnicama MARRI", kaže se u saopštenju.

Konjević je istakao da će naročita pažnja tokom godine crnogorskog predsjedavanja biti posvećena jačanju koordinacije sa drugim regionalnim akterima i organizacijama, kao i snaženju partnerstava sa Evropskom komisijom u cilju obezbjeđivanja daljeg napretka svih država zapadnog Balkana po tom važnom pitanju.

"Period crnogorskog predsjedavanja biće posvećen i aktivnostima na povećanju vidljivosti projekata koji su implementirani posredstvom inicijative“, navodi se u saopštenju.

Na Forumu je izabrana i nova direktorica MARRI Centra, ambasador Tamara Mugoša, dosadašnja načelnica Direkcije za susjedne zemlje u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija.

"Čime je Crnoj Gori ukazano povjerenje da vodi proces strukturne i operativne reforme inicijative, čiji je mandat naročito aktuelizovan intenziviranjem migratornih talasa iz Sjeverne Afrike i sa Bliskog Istoka“, naveli su iz MUP-a.

Konjević se, tokom boravka u Skoplju, Konjević susreo i sa novoimenovanim ministrom unutrašnjih poslova Makedonije, Mitkom Čavkovim.

"U otvorenom i prijateljskom razgovoru potvrđeni su tradicionalno dobri bilateralni odnosi između dva ministarstva, i dogovoren nastavak veoma efikasne i sadržajne policijske saradnje“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je obostrano iskazana spremnost za dodatno jačanje saradnje na polju evropskih integracija, ali i u drugim oblastima iz nadležnosti ministarstava unutrašnjih poslova.

"Susret dvojice ministara bio je i prilika za razmjenu mišljenja o aktuelnim bezbjednosnim izazovima u nacionalnim, ali i regionalnim okvirima“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: