Dani Poljske u Crnoj Gori od 16. do 19. juna

Partneri Ambasade u organizaciji Dana Poljske 2015 u Crnoj Gori su poljsko Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, crnogorsko Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo kulture, Centar za arheološka istraživanja jugoistočne Evrope Varšavskog Univerziteta, Univerzitet Crne Gore, opštine Ulcinj, Budva i Kotor
73 pregleda 0 komentar(a)
Dan Poljske, Foto: Ambasada Poljske
Dan Poljske, Foto: Ambasada Poljske
Ažurirano: 10.06.2015. 13:45h

Ambasada Republike Poljske u Podgorici od 16. do 19. juna organizuje Dane Poljske u Crnoj Gori.

U program Dana Poljske ušlo je mnogo događaja kulturnog, naučnog i privrednog karaktera.

Likovna Akademija iz Varšave u saradnji sa Fakultetom za likovnu umjetnost Univerziteta Crne Gore organizuje izložbu radova studenata tog Fakulteta. Otvaranje izložbe predviđeno je 16. juna u 19 sati.

Proslavi 15- te godišnjice rada Centra za arheološka Istraživanja jugoistočne Evrope Varšavskog Univerziteta prisustvovaće rektor Varšavskog Univerziteta Marcin Palis i naučni radnici tog Centra.

U programu proslave predviđen je sastanak čelnika Varšavskog Univerziteta sa ministrom kulture Crne Gore i rektorima Univerziteta Crne Gore i UDP Podgorica na Cetinju i u Podgorici 15. i 16. juna.

Seminar sa temom "Učvršćivanje upravljanja nad lokalnom kulturnom baštinom sa ciljem korišćenja ga u turizmu" održaće se 17. juna, u Ulcinju uz učešće gostiju pozvanih sa Kosova, Albanije i Ministarstva kulture Crne Gore.

U Budvi će 18. juna biti organizovane radionice u konzervatorskom studio i na gradskoj Citadeli. Radionice će biti obogaćene predavanjem poljskog eksperta za konzervaciju mozaika Adama Maciejevskog koji trenutno radi na konzervaciji murala u Muzeju Palate u Vilanovu u Varšavi.

U Risnu će, 19. juna, biti održano 12 panela koji su dio stalne izložbe posvećene 15-godišnjem radu poljskih arheologa na arheološkim lokacijama u Risnu. Planirano je učešće i najviših predstavnika Vlade Crne Gore, rektora Varšavskog Univerziteta, Univerziteta Crne Gore, rektora UDG, predstavnika grada Kotora, Budve, Ulcinja, Cetinja, Podgorice i pozvanih gostiju.

Manifestacija će biti održana zahvaljujući saradnji sa Turističkom organizacijom Kotor i Opštinom Kotor.

Ambasada i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja organizuje ekspertski seminar posvećen iskustvu u prilagođavanju poljskog poljoprivrednog sektora zahtjevima EU, posebno zajedničkoj organizaciji poljoprivrednih tržišta i direktnih isplata.

Biće održana i promocija poljske hrane (štandovi poljskih firmi, degustacija hrane).

Partneri Ambasade u organizaciji Dana Poljske 2015 u Crnoj Gori su poljsko Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, crnogorsko Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo kulture, Centar za arheološka istraživanja jugoistočne Evrope Varšavskog Univerziteta, Univerzitet Crne Gore, opštine Ulcinj, Budva i Kotor.

Bonus video: